Sociedad

Impacte "creixent i continuat"

Un article científic amb participació de la Universitat de Girona enumera l'impacte dels creuers sobre el planeta i revela que també poden afectar d'una manera directa la salut física i mental dels seus passatgers.

Imatge d'arxiu d'un creuer navegant. / Foto: Josiah Weiss - Unsplash cedida per la UdG

Girona

L’impacte dels creuers turístics va més enllà del medi ambiental; també afecta la salut de les persones d’una manera creixent i continuada. És una de les conclusions de l’article científic publicat, entre d’altres, per investigadors de la Universitat de Girona a la revista Marine Pollution Bulletin.

L’article dona una visió global de l’impacte d’aquests creuers a partir de la revisió de 200 articles científics previs. Enumera impactes mediambientals coneguts com la contaminació lumínica, el xoc amb balenes i dofins, l’ancoratge en algunes zones, la contaminació de l’aigua i l’aire i la construcció de ports.

També constata que la petjada de carboni d’un gran creuer pot ser equivalent a la que provoquen 12.000 cotxes en un dia, que aquests vaixells són una màquina de generar residus, amb una bossa d’escombraries de 4 kg per persona i dia, i son una font potencial de riscos físics i mentals per a la salut dels passatgers i de les poblacions que els reben.

Arnau Carreño, biotecnòleg

06:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000022421/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’investigador de la Universitat de Girona, Josep Lloret, cita els “antiincrustants amb els que pinten aquests vaixells, la fressa dels motors, les aigües residuals i la combustió de petroli, que genera òxids de sofre i de nitrogen que estan relacionats, per exemple, amb morts prematures degut al càncer de pulmó o malalties cardiovasculars i també amb l’asma”.

No només això, els investigadors adverteixen que la concentració de gent que té un contacte estret i freqüent sumat a una la mala ventilació poden ajudar a propagar malalties infecciones i no només la covid.

Per això reclamen una regulació efectiva amb normes estandard a nivell nacional i internacional per aquest sector a l’alça abans de la pandèmia i recomanen monitoritzar aquesta activitat per anar obtenint dades més fiables que ajudin a calibrar millor el seu impacte a la salut de les persones i al medi ambient en general.

L’estudi, publicat a la revista Marine Pollution Bulletin, també ha comptat amb investigadors de la Universitat d’Exeter (Regne Unit) i l’Institut de Turisme de Croàcia.

Jordi Altesa Cabanas

Jordi Altesa Cabanas

Editor del programa Soroll en Ràdio Girona. Periodista y criminólogo.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00