Viernes, 22 de Octubre de 2021

Otras localidades

ESPECIAL HOY POR HOY ESPECIAL HOY POR HOY Especial 'Hoy por Hoy' desde Elche, con Àngels Barceló

Impacte "creixent i continuat"

Un article científic amb participació de la Universitat de Girona enumera l'impacte dels creuers sobre el planeta i revela que també poden afectar d'una manera directa la salut física i mental dels seus passatgers.

Imatge d'arxiu d'un creuer navegant.

Imatge d'arxiu d'un creuer navegant. / Foto: Josiah Weiss - Unsplash cedida per la UdG

L’impacte dels creuers turístics va més enllà del medi ambiental; també afecta la salut de les persones d’una manera creixent i continuada. És una de les conclusions de l’article científic publicat, entre d’altres, per investigadors de la Universitat de Girona a la revista Marine Pollution Bulletin.

L’article dona una visió global de l’impacte d’aquests creuers a partir de la revisió de 200 articles científics previs. Enumera impactes mediambientals coneguts com la contaminació lumínica, el xoc amb balenes i dofins, l’ancoratge en algunes zones, la contaminació de l’aigua i l’aire i la construcció de ports.

També constata que la petjada de carboni d’un gran creuer pot ser equivalent a la que provoquen 12.000 cotxes en un dia, que aquests vaixells són una màquina de generar residus, amb una bossa d’escombraries de 4 kg per persona i dia, i son una font potencial de riscos físics i mentals per a la salut dels passatgers i de les poblacions que els reben.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

L’investigador de la Universitat de Girona, Josep Lloret, cita els “antiincrustants amb els que pinten aquests vaixells, la fressa dels motors, les aigües residuals i la combustió de petroli, que genera òxids de sofre i de nitrogen que estan relacionats, per exemple, amb morts prematures degut al càncer de pulmó o malalties cardiovasculars i també amb l’asma”.

No només això, els investigadors adverteixen que la concentració de gent que té un contacte estret i freqüent sumat a una la mala ventilació poden ajudar a propagar malalties infecciones i no només la covid.

Per això reclamen una regulació efectiva amb normes estandard a nivell nacional i internacional per aquest sector a l’alça abans de la pandèmia i recomanen monitoritzar aquesta activitat per anar obtenint dades més fiables que ajudin a calibrar millor el seu impacte a la salut de les persones i al medi ambient en general.

L’estudi, publicat a la revista Marine Pollution Bulletin, també ha comptat amb investigadors de la Universitat d’Exeter (Regne Unit) i l’Institut de Turisme de Croàcia.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?