Tribunales

L'Audiència de Barcelona acusa a un mosso de detenció il·legal i el deixa a un pas de judici

L'agent de la BRIMO va detenir un activista en un desnonament, però en revisar les imatges els jutges creuen que no hi havia motius per arrestar-lo

"No es pot atribuir un delicte d'atemptat fonamentat en el testimoni de l'agent, quan no ha estat corroborada per cap testimoni i sembla desmentit per les imatges", escriuen els jutges

L'Audiència de Barcelona acusa a un mosso de detenció il·legal i el deixa a un pas de judici

L'Audiència de Barcelona acusa a un mosso de detenció il·legal i el deixa a un pas de judici

Barcelona

L'Audiència de Barcelona ha acusat de detenció il·legal i lesions a un antiavalot de la Brigada Mòbil que va detenir un activista durant el desnonament de la seu del sindicat d'habitatge de l'Eixample dreta, al desembre del 2019. Mentre un grup de manifestants es concentraven davant del local okupat, un jove es va apropar a aplaudir-los. Un agent va passar pel seu costat i el va reduir, fent-lo caure a terra i agafant-lo pel coll, mentre els manifestants xisclaven. El policia va endur-se el jove detingut per atemptat a l'autoritat, esgrimint que li havia fet un cop de colze a la visera. Després d'una sèrie de recursos, i de revisar un vídeo del moment, la secció setena de l'Audiència Provincial dóna la raó al manifestant: arxiva la casa contra ell i deixa el policia a un pas del banc dels acusats, per detenir-lo presumptament sense motiu i lesions durant la immobilització.

"De les imatges gravades amb notable nitidesa - que hem observat detingudament en diverses ocasions- no es desprèn que [l'activista]fes cap cop de colze a la visera al Mosso", escriu el magistrat José Grau en un escrit al qual ha tingut accés SER Catalunya. "Entenem que no es pot atribuir indiciàriament un delicte d'atemptat fonamentat en el testimoni de l'agent de l'autoritat que diu haver rebut aquest cop de colze, quan aquesta declaració no ha estat corroborada per cap testimoni i sembla desmentida per les imatges", remata el tribunal que entèn que "donat que no existeix constància de la prèvia comissió d'un delicte d'atemptat, no es pot excloure la comissió d'un delicte de detenció il·legal comès per l'agent quan va procedir a immobilitzar i detenir" al manifestant.

Va ser també per ordre de l'Audiència que el jutjat d'instrucció que porta el cas va incorporar el vídeo on es veuen els fets, aportat per una de les parts que acusava l'agent també d'un delicte contra la integritat moral, que l'Audiència descarta. "De les imatges i de l'informe forense s'evidencia que la immobilització i detenció per part de l'agent en cap cas podria ser subsumida en el delicte contra la integritat moral", escriu el magistrat. Ara, el jutjat instructor haurà de tancar el cas i decidir, un cop rebi els escrits de les parts, si l'envia a judici.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00