Ciencia y tecnología

La UdG lidera un projecte internacional per crear una eina que ajudi a detectar abans el càncer de pell

Integrarà la informació provinent d'un escàner corporal amb dades demogràfiques, mèdiques i genètiques del pacient per detectar melanomes en una fase molt inicial.

L'esquema en el que es basa Itobos. / Imatge: Itobos.eu

Girona

El projecte es diu Itobos, el lidera el grup de recerca de robòtica i visió per computador, el VICOROB, té 11 milions d'euros de finançament de la Unió Europea i inclou dinou socis d'Alemanya, Hongria, Grècia, Israel, Bèlgica, Suïssa, Irlanda, Regne Unit, França, Itàlia, Austràlia i Suècia.

El catedràtic de visió per computador de la UdG, Rafel García, n'és el coordinador. Després d'experimentar en carn pròpia com de feixuga era la feina dels dermatòlegs per monitoritzar-li les pigues de la pell amb imatges d'1'5x1'5 centímetres va decidir aplicar la tecnologia del VICOROB per fer mapes submarins al cos humà.

Rafael Garcia, catedràtic de Visió per Computador de la UdG

10:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000023533/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'Itobos és una eina que inclou la informació que proporciona un escàner de cos sencer del pacient amb dades demogràfiques d'aquell pacient, el seu historial mèdic i també la informació genètica obtinguda amb una mostra de saliva que permet fer una anàlisi més afinat de les pigues del pacient i, amb exploracions successives, detectar els melanomes en un estadi molt inicial.

García ha explicat que quan Itobos sigui una realitat tindrà un nivell de maduresa tecnològica (TRL, Technology Readiness Level) de 7 -el més habitual és 4 o 5 en aquest tipus de projectes- i això vol dir que és molt a prop del nivell 9 que es requereix per ser comercialitzable.

El càncer de pell ha anat a l'alça els últims anys i el melanoma n'és el que té una taxa de mortalitat més alta però es pot curar si s'agafa aviat. Més del 90% dels pacients amb melanoma segueixen vius després de 5 anys si es tracten a temps però si hi ha metàstasi la taxa de supervivència cau per sota del 23%.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad