Sociedad
Encara se segueix el mateix protocol establert a la setmana de les morts de Xavier Ribes i David Iglesias

5 anys després del doble assassinat d'Aspa, els Agents Rurals encara sense armes curtes ni 'porres'

Cauen en picat les inspeccions de caça

Ofrena foral avui de ASPARC i CCOO, a Mas de Melons en record de Xavier Ribes i David Iglesias assassinats a trets el 21 de gener del 2017 / RÀDIO LLEIDA

Lleida

Avui es compleix 5 anys de l'assassinat de dos agents rurals a mans d'un caçador al vedat d'Aspa. 5 anys després, el cos encara no té armes curtes ni defenses extensibles, per què encara està empantanegat al Tribunal, el Reglament d'us d'armes aprovat per la Generalitat i recorregut per l’Abogacía del Estado.

MARC VALLS (ASPARC): "Després de la mort de Xavier Ribes i David Iglesias, en seguretat estem igual, amb el mateix protocol que es va fer 5 anys enrera"

04:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000028106/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les inspeccions de caça es fan amb el mateix protocol “provisional” que es establir quatre dies després del doble assassinat, el 21 de gener de l'any 2017. Tres agents, i un d'ells armat. I de cara a la seguretat “creiem que no és factible, per què una persona de cada tres armades no et dona la seguretat, segons en quines actuacions”. I, a excepció del grup d'antifurtivisme (GEVA) les carrabines que tenen algunes són de la dècada dels 80 “que no s’han canviat i això provoca certa inseguretat”

També amb manca de personal, tot plegat s'està traduint en una davallada de les inspeccions en caça: “moltes vegades no podem sortir a fer caça per què és que no som ni tres persones per fer-la” diu Marc Valls que és el portaveu de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (ASPARC). Afegit a què no tots els agents rurals tenen permís d'armes per poder dur la carrabina.

Caiguda en picat de les inspeccions en caça

En 5 anys, les inspeccions de caça han caigut molt significativament. Segons dades de la Direcció General d’Agents Rurals a l’any 2017 se’n van fer 9.075; aquest passat any 2021 -amb dades encara provisionals- en són 6.805. Davallada molt més pronunciada, diuen els sindicats, si es concreten només en caça menor.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00