Sociedad
Encara se segueix el mateix protocol establert a la setmana de les morts de Xavier Ribes i David Iglesias

5 anys després del doble assassinat d'Aspa, els Agents Rurals encara sense armes curtes ni 'porres'

Cauen en picat les inspeccions de caça

Ofrena foral avui de ASPARC i CCOO, a Mas de Melons en record de Xavier Ribes i David Iglesias assassinats a trets el 21 de gener del 2017 / RÀDIO LLEIDA

Lleida

Avui es compleix 5 anys de l'assassinat de dos agents rurals a mans d'un caçador al vedat d'Aspa. 5 anys després, el cos encara no té armes curtes ni defenses extensibles, per què encara està empantanegat al Tribunal, el Reglament d'us d'armes aprovat per la Generalitat i recorregut per l’Abogacía del Estado.

MARC VALLS (ASPARC): "Després de la mort de Xavier Ribes i David Iglesias, en seguretat estem igual, amb el mateix protocol que es va fer 5 anys enrera"

04:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000028106/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les inspeccions de caça es fan amb el mateix protocol “provisional” que es establir quatre dies després del doble assassinat, el 21 de gener de l'any 2017. Tres agents, i un d'ells armat. I de cara a la seguretat “creiem que no és factible, per què una persona de cada tres armades no et dona la seguretat, segons en quines actuacions”. I, a excepció del grup d'antifurtivisme (GEVA) les carrabines que tenen algunes són de la dècada dels 80 “que no s’han canviat i això provoca certa inseguretat”

També amb manca de personal, tot plegat s'està traduint en una davallada de les inspeccions en caça: “moltes vegades no podem sortir a fer caça per què és que no som ni tres persones per fer-la” diu Marc Valls que és el portaveu de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (ASPARC). Afegit a què no tots els agents rurals tenen permís d'armes per poder dur la carrabina.

Caiguda en picat de les inspeccions en caça

En 5 anys, les inspeccions de caça han caigut molt significativament. Segons dades de la Direcció General d’Agents Rurals a l’any 2017 se’n van fer 9.075; aquest passat any 2021 -amb dades encara provisionals- en són 6.805. Davallada molt més pronunciada, diuen els sindicats, si es concreten només en caça menor.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad