Sociedad
MADRIU

Acord entre Andorra la Vella i Escaldes per limitar l'accés rodat al Madriu en territoris propis i conjunts

Podria ser el pas previ per desencallar l'aprovació del pla de gestió

Conxita Marsol i Rosa Gili encaixen les mans per l'acord sobre l'accés rodat al Madriu / Marisol Fuentes Pérez

Els comuns d'Andorra la Vella i Escaldes han arribat a un acord per limitar l'accés rodat al Madriu als territoris de gestió pròpia i conjunta.

Avui les dues cònsols han escenificat l'entesa entre les dues corporacions presentant una ordinació conjunta sobre el territori indivís que prohibeix l'accés rodat a la zona, llevat de situacions d'emergència. Aquesta nova ordinació s'aprovarà als respectius plens la setmana vinent.

Així, el comú d'Escaldes modificarà la seva ordinació del passat mes de juny en què inclourà alguns canvis proposats per Andorra la Vella com ara que afecta exclusivament el seu territori, d'administració única, o que s'exclouran de la prohibició els vehicles d'emergències i els de servei públic. I aprovarà una segona ordinació, sobre la mateixa prohibició en zona indivisa, tal i com ha avançat la cònsol major d'Escaldes, Rosa Gili.

Andorra la Vella es dona així per satisfeta i no recorrerà al Tribunal Constitucional, tal i com ha manifestat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol.

A més, les dues cònsols han avançat que al setembre s'iniciarà un treball conjunt en comissió per delimitar els terrenys del Madriu d'administració única (és a dir, els què són de cada parròquia) i que van quedar pendents després de la divisió de les dues parròquies l'any 1978.

Conxita Marsol explica la creació d'una comissió per delimitar els terrenys del Madriu

00:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1659096345857/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pel que fa a la delimitació de la zona del Madriu indivisa, cap dels dos comuns considera urgent ni necessària la separació, després de 34 anys d'administració conjunta i sense cap incident, segons Marsol. "Crec que hem d'anar pas a pas després de 34 anys d'administració conjunta sense cap problema" ha dit la cònsol de la capital.

L'acord entre els comuns d'Andorra la Vella i Escaldes per clarificar els usos de cada corporació al seu territori al Madriu hauria d'ajudar a desencallar el pla de gestió conjunt.

Almenys així ho creuen les dues cònsols. Rosa Gili admet que hi ha hagut "malentesos i manifestacions que se n'han anat de mare" i reclama diàleg i negociació per desencallar l'acord. "La prova la tenim avui; jo crec que és una cosa positiva i evidentment hauria de tenir alguna repercussió en aquest sentit" ha manifestat Gili.

Rosa Gili confia que l'acord d'avui amb Andorra la Vella ajudi a desencallar el pla de gestió del Madriu

00:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1659096447481/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La mandatària escaldenca insisteix en les raons de la seva corporació per no aprovar el pla de gestió acordat l'anterior legislatura en entendre que hi ha serells pendents que necessitaven analitzar.

Marsol ha afegit que tots els comuns implicats volen limitar l'accés rodat al Madriu, clau en la protecció de la vall per garantir la seva declaració com a patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO. I confia en què l'acte d'avui sigui l'avantsala per acostar posicions i aprovar el pla de gestió conjunt.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00