Sociedad
SALUT

L'estadística dels malalts de càncer estarà a finals de mes

Així ho assegura el president de l'Associació Andorrana Contra Càncer, Assandca, Josep Saravia

El president d'Assandca, Josep Saravia. / Arxiu (Agències)

Andorra la Vella

L'estadística dels malalts de càncer estarà a finals de mes.

Així ho assegura el president de l'Associació Andorrana Contra Càncer, Assandca, Josep Saravia, qui veu amb esperança com un element que van reclamar insistentment durant la passada legislatura, ara podrà ser una realitat a finals de mes o inicis de juliol. Cal recordar que l'anterior ministre de Salut, Albert Font, va encarregar l'estudi de tots els malalts de càncer que hi ha al país al doctor Raimon Miralbell, qui ja havia fet una tasca similar a Suïssa, però que no va completar perquè necessitava unes dades que mai va obtenir. Al final, ha estat el Govern, a través dels tractaments que finança la CASS, qui elaborarà aquesta llista.

Diu Saravia que no serà completa, però sí molt aproximada, de manera que els servirà perfectament per valorar l'afectació que té la malaltia país, així com determinar les polítiques que es faran.

Per altra banda, també veu amb molt bons ulls la demanda que han plantejat des de la federació d'associacions de la gent gran perquè s'inclogui el melanoma entre els cribratges habituals a la població. Afirma que genera molts problemes perquè és bastant desconegut, però també ha demanat que es faci pel de pròstata. Ja van demanar als partits durant la campanya electoral, entre ells Demòcrates, i té la garantia del Govern que ho estudiaran, però des d'aquesta formació els van contestar que les proves de detecció ràpida que es fan avui no estan prou desenvolupades i poden generar desconfiança.

Finalment, quant a la nova ministra de Salut, Helena Mas, Saravia espera una major comprensió, tenint en compte que és psicooncologia. Des d'aquest punt de vista, destaca que coneix millor la malaltia que els anteriors responsables d'aquesta cartera.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00