Sociedad

Blanes posa al descobert la darrera de les vint ciutats romanes més importants de Catalunya que quedava per explorar

El consistori vol museïtzar l'espai i ha demanat que sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

Toni Reyes, coordinador dels treballs

Toni Reyes, coordinador dels treballs / Berta Artigas Fontàs

Blanes

Els treballs al jaciment dels Padrets de Blanes han posat al descobert en tan sols un mes la darrera de les ciutats romanes més importants de Catalunya que quedava per documentar.

Blanda, mencionada per alguns dels escriptors clàssics, va estar habitada entre l'any 75 abans de Crist i el 50 després de Crist, va mantenir relacions comercials amb Empúries i altres localitats importants del Mediterrani però va quedar oblidada.

Ara, cinquanta anys després d'uns primers treballs modestos, els arqueòlegs creuen poder assegurar que han trobat un carrer principal que va de nord a sud i un d'est a oest que configuren la planta típica de la ciutat romana, molt similar a l'eixample d'algunes ciutats modernes. També han trobat alguns edificis de rellevància, com una taverna amb cinc àmbits diferents.

La intenció de l'Ajuntament és que hi hagi una part que pugui ser visitable des d'un primer moment mentre es segueix fent aflorar la resta. Per protegir l'espai i per obtenir els recursos necessaris per seguir treballant-hi, l'Ajuntament de Blanes ja ha demanat que sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

A l'#AquíGirona hem anat a visitar la Blanes romana en companyia del director de l'arxiu municipal i del Patriomoni Històric d'aquesta localitat de la Selva, Toni Reyes.

Toni Reyes, director de l'arxiu municipal i tècnic de patrimoni històric de Blanes

10:03

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000028001/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Excavació Jaciment dels Padrets

Excavació Jaciment dels Padrets / Berta Artigas Fontàs

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00