Sociedad

Resolt el misteri de la noia del pi de Portbou

La noia que va aparèixer penjada en un arbre a Portbou fa quasi 32 anys era italiana i tenia 19 anys | El programa 'Crims' de TV3 ha pogut localitzar la seva família, que li va perdre la pista el setembre de 1990

Evi Anna Rauter

Evi Anna Rauter / Cedida pel programa 'Crims'

Portbou

Es deia Evi Anna Rauter i era de Lana, un poble del Tirol del Sud, al Nord d’Itàlia. El 3 de setembre de 1990 havia anat a Florència a veure a la seva germana que estudiava a la universitat. Aquell dia van esmorzar i la jove va dir a la seva germana que tenia intenció de passar el dia a Siena.

Abans de marxar va deixar una nota dient que tornaria tard. Ja no la van veure més. L’endemà, a les 8 del matí, la van trobar morta, penjada a la branca d’un pi, a la pujada del cementiri de Portbou, a mil quilòmetres de Florència. La família va denunciar la seva desaparició un dia després però fins ara, gairebé 32 anys més tard, no havien sabut res d’ella.

La noia va aparèixer penjada al pi que queda més a l'esquerra de la imatge.

La noia va aparèixer penjada al pi que queda més a l'esquerra de la imatge. / Ramon Iglesias Fernández

La Guàrdia Civil, en aquell moment, va difondre la imatge de la jove entre les policies europees però mai se la va identificar. La van enterrar al cementiri de Figueres, cinc mesos després de tenir-la al dipòsit de cadàvers per si algú la reclamava.

La investigació oficial va donar per fet que va ser un suïcidi però en tots aquests anys han aparegut diverses teories basades en la dificultat de penjar-se sola d’un pi tan alt amb una corda tan curta. Fa onze anys, la família va demanar a un tribunal italià la declaració de mort presumpta “per qüestions legals”.

Evi Anna Rauter al dipòsit de cadàvers.

Evi Anna Rauter al dipòsit de cadàvers. / Cedida pel progrma 'Crims'

Dos anys d’investigació

L'equip de 'Crims' va començar a investigar aquest cas fa dos anys. Uns mesos abans s'havia publicat el llibre 'Cròniques des del Centre de l'univers', de Ramon Iglesias, que recordava aquest cas no resolt fins ara i que recollia declaracions d'un dels forenses implicats en el cas, Narcís Bardalet, que explicava que van agafar-li les empremtes, van fer la fitxa dental i fins i tot van estudiar les seves mans. Per les durícies que hi tenia van teoritzar que podia tractar-se d’una estudiant. De fet, Evi Anna havia acabat la seva formació a l’institut de Merano, prop de Bolzano.

Carles Porta, director de 'Crims'

00:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000028204/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’equip de 'Crims' es va posar en contacte amb el programa 'Ungelöst' -que vol dir No resolt- de la televisió austríaca ATV perquè creien que la noia podia ser d’allà. El 23 d’abril passat van emetre un episodi titulat 'La noia penjada' i poc després van rebre un correu electrònic d’una persona de Bolzano que els deia que la noia no identificada podia ser Evi Anna.

Una guionista de 'Crims' es va posar en contacte amb la germana de la noia, que la va identificar. “Ha sigut molt impactant, però hem vist que és la meva germana. I ara, després de 32 anys, coneixem el final. No sabem què va passar durant aquestes 20 hores entre el meu apartament a Florència i Portbou. Això és... És com un misteri”, ha dit.

Germana d'Evi Anna Rauter

00:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000028205/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El director de 'Crims', Carles Porta, ha qualificat de “sorprenent” que la coordinació policial no funcionés. “No es va resoldre això i teòricament hauria d'haver funcionat perquè a Itàlia es va denunciar, a Catalunya això es va registrar, teòricament ho sabia Interpol i no ha funcionat durant 32 anys. És, evidentment, un cas de mala praxi d'aquest tipus d'institucions i d'aquest tipus de funcionaments”.

TV3 preveu emetre dos capítols de 'Crims' amb la història completa els dies 13 i 20 de juny.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00