Aquí, amb Josep CuníAquí, amb Josep Cuní
Salud y bienestar

“La falta de metges de família és un cúmul de 10 anys de retallades i desprestigi constants”

Falten metges d’atenció primària i en parlem amb el David Arribas, la Berta Callau i la Beatriz González López-Valcárcel

ENTREVISTA. David Arribas, metge de família, Berta Callau, estudiant de MIR: “La falta de metges de família és un cúmul de 10 anys de retallades i desprestigi constants”

ENTREVISTA. David Arribas, metge de família, Berta Callau, estudiant de MIR: “La falta de metges de família és un cúmul de 10 anys de retallades i desprestigi constants”

30:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1653469871_881_cut/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Els MIR deixen vacants places de metges de família, una situació complicada a moltes localitats de comarques perquè es queden sense atenció mèdica.

El David Arribas és metge de família dl CAP Manso de Barcelona i vicesecretari general del Sindicat Metges de Catalunya, explica que el paper dels metges de família als CAP ha canviat. És un cúmul de 10 anys de falta de respecte per l’especialitat de la medicina familiar, de retallades i desprestigi constants per part de les autoritats polítiques. Això no ha estat tan greu en el cas dels especialistes.

La Berta Callau té 24 anys, ha estudiat medicina al Campus Clínic de la Universitat de Barcelona i ha triat l’especialitat de medicina familiar a la darrera assignació de MIR. La Berta vol ser metge de família perquè li agrada la visió en conjunt dels pacients i també se centra més en la seva part social, el seu entorn, el seu dia a dia i tenir una perspectiva que et permet fer una medicina diferent.

El Dr. Arribas està d’acord amb els motius de la Berta per ser metge de família i explica que “la nostra formació no va encaminada a ser metges d’urgències”. “El metge de família fa d’acompanyament també a l’esfera psicològica del pacient, ha de ser col·laborador a què es trobin millor”. Amb unes condicions laborals apropiades, sense cap mena de dubte, “tornaria a escollir l’especialitat”.

La Beatriz González López-Valcárcel, catedràtica i investigadora en Economia de la Salut i professora de la Universitat de Las Palmas. Ha participat en un estudi encarregat pel Ministeri de Sanitat que ha fet una radiografia sobre la situació de diverses especialitzats. I l’estudi veu que molts especialistes de família deixen el sector públic per passar-se al privat. Coincideix amb la falta de prestigi de l’especialitat i detalla que no ajuda les nul·les perspectives investigadores, és un tema estructural. El problema de la manca d'atenció primària al medi rural té a veure amb la poca connexió amb els metges de ciutat, de no formar part d'una xarxa investigadora. Sent l'atenció primària l'eix del sistema de salut "portem deu anys de retrocés". Entre la població el prestigi dels metges de primària és molt elevat, el desprestigi es dona més amb els altres col·legues, que veuen l'especialitat com de segon nivell.

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00