Sociedad

Educació ratificarà de forma exprés els projectes educatius

Les instruccions enviades avui als centres confirmen que els centres no han d’aplicar cap percentatge en l’ús de les llengües oficials.

El conseller González CambrayACN

Barcelona

Educació ha enviat aquest matí per correu electrònic als directors de totes les escoles tant públiques com concertades del país les instruccions que han de seguir per validar els seus projectes lingüístics i confirmar que s’ajusten a la nova llei aprovada ahir per decret. Els centres tenen trenta dies per respondre telemàticament un qüestionari de només 7 preguntes amb les quals la conselleria confirmarà que fa un ús de les llengües adequat al nou marc legal i que tenen el vistiplau del conseller.

Les preguntes són genèriques i es responen amb un simple si o no. Per exemple, El projecte lingüístic preveu que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a vehicular i d’aprenentatge? El projecte lingüístic preveu un ús curricular i educatiu tant del català com del castellà? El projecte evita fixar percentatges en l’ensenyament i ús de les llengües? Si les respostes són totes afirmatives, la conselleria ratificarà que el projecte actual és adequat i que, per tant, no cal fer canvis. Si en alguna pregunta la resposta és negativa, els centres hauran d’iniciar els tràmits per modificar els seus projectes lingüístics i adequar-los a la nova normativa "en el termini més breu possible".

El govern busca així assumir la responsabilitat legal sobre els projectes lingüístics i evitar qualsevol repercussió sobre els directors, fent evident que ha estat la Conselleria d’Educació qui els ha aprovat en darrera instància.

En tot cas, a les instruccions de 4 fulls que Educació ha enviat als centres, es remarca que tots els membres de la comunitat educativa han de conèixer i han de vetllar perquè es compleixi el que diu el projecte lingüístic i que “cap docent” ni cap persona que faci una “atenció directa” a l’alumnat “no poden optar per un ús de la llengua diferent del previst en el projecte de centre”.  El document recorda als directors que diferents estudis – i també els primers resultats de l’Enquesta sobre els usos lingüístics escolars a Catalunya encarregat al Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació- evidencien el descens de l’ús del català entre els alumnes dins i fora de les aules i el paper fonamental que té l’escola per “proporcionar espais d’interacció i comunicació en català”.

Educació informarà el Tribunal Superior de Justícia de les instruccions que ha enviat als centres

El departament d’Educació informarà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de les decisions que ha pres i que a judici dels assessors jurídics de l’executiu, creen un nou escenari. El govern ha aprovat per decret una nova llei,   que va entrar en vigor ahir i que ha de ser ratificada abans d'un mes pel Parlament, i aquesta nova normativa. Sostenen, supera la sentència del Tribunal Superior de Justícia que manava fer un 25 % de classes en castellà. El govern considera que això situa la discussió en un altre escenari i que hauria de ser el Tribunal Constitucional qui decideixi què pesa més,  si una sentència antiga o com ells pensen, la nova llei.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00