El BalcóEl Balcó
Sociedad
Dia Mundial del Medi Ambient

“Ja estem en una situació d’escassetat hídrica i hem de passar a l’acció”

A 'El Balcó', entrevista a Xavier Bernat, director d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona

El Balcó (01-06) - Entrevista Xavier Bernat

El Balcó (01-06) - Entrevista Xavier Bernat

08:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001888695/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El diumenge 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. Segons dades de les Nacions Unides actualment estem utilitzant l'equivalent a una terra i mitja per mantenir el nostre ritme de vida. I no només això. El 77 % de les emissions de gasos d'efecte hivernacle estan associades als nostres estils de vida. Els estudis demostren que un gir cap a comportaments sostenibles reduiria les emissions entre un 40 i un 70 % de cara al 2050. Per això mateix la campanya global de les Nacions Unides porta per lema ‘Una sola Terra’ i demana canvis profunds en les polítiques i en les nostres decisions per tenir una vida més neta ecològica i sostenible.

A l'epicentre d'aquest desenvolupament sostenible. I evidentment un dels elements principals i que segurament us podeu imaginar hi ha l’aigua, que és crucial per al desenvolupament socioeconòmic, l'energia, la producció d'aliments i ecosistemes i la supervivència de l'espècie humana.

Xavier Bernat és director d'Acció Climàtica d'Aigües de Barcelona.

Pregunta: Es calcula que la conca mediterrània de fet és una de les zones més afectades quan parlem d'emergència. I quan parlem en definitiva d'aigua. D'Aigua ens en faltarà. Com ens hem d'imaginar el futur?

Resposta: Bé doncs com ara ens explicaves la conca mediterrània és una de les més castigades per l'emergència climàtica. I de fet la mateixa Agència Catalana de l'Aigua ja ens assenyala que tenim un dèficit hídric del voltant d'uns 85 hectòmetres cúbics d'aigua a l'any. Penseu que més o menys la necessitat hídrica de l'àmbit metropolità són uns 200 hectòmetres a l’any. Ja estem en una situació d'escassetat hídrica i de tensió hídrica i, per tant, cal passar a l'acció per solucionar-ho.

Pregunta: Tindrem un tant per cent menys d'aigua d'aquí el 2050 o el 2060. S'estima més o menys una disminució en la disponibilitat d'aigua el 2050 d'un 22 % la qual vol dir que tindrem en quantitat menys aigua disponible. Però a més a més la tindrem disponible de manera més irregular degut als episodis extrems que ens provocarà el canvi climàtic. I què hem de fer davant d'aquesta realitat?

Resposta: El primer doncs continuar sent responsables, com ja ho és la ciutadania amb el consum d'aigua. Pensin que el territori metropolità té els consums més responsables a nivell a nivell europeu més o menys ens situem al voltant d'uns 100 litres per habitant per dia. Per tant, cal continuar amb aquest factor de responsabilitat individual i a la vegada des de les institucions i des de les empreses, el compromís passa per regenerar i per reutilitzar l'aigua per tal que alliberem els recursos hídrics naturals i així puguem continuar satisfent les necessitats d'aigua que pugui tenir el territori.

Pregunta: És evident que hi ha un factor fonamental que és la responsabilitat, però també la responsabilitat i la feina de les companyies que s'està fent en aquest sentit. Què esteu fent des d'Aigües de Barcelona. Tenint en compte aquest escenari que ens arriba?

Resposta: Nosaltres estem potenciant al màxim la regeneració d'aigua perquè pugui ser reutilitzada. És a dir estem tractant l’aigua de manera que pugui ser o bé retornada al medi natural o bé que es pugui reutilitzar per part de la indústria, l'agricultura o a les pròpies ciutats per exemple en la neteja de carrers, en el reg de zones verdes, en la producció agrícola o inclús en els propis processos industrials. Hem aconseguit conjuntament amb el territori incrementar la regeneració d'aigua a l’àmbit metropolità fins a 38 hectòmetres a l'any el 2021. Però no n'hi ha prou. Cal que ens posem col·lectivament a treballar, institucions, empreses o societat, per incrementar aquesta aigua regenerada al territori fins al seu màxim potencial que s’ubica al voltant dels 120 hectòmetres cúbics anuals.

Pregunta: Per què ara mateix tenim la capacitat de regenerar-ne 120?

Resposta: Una potencial demanda d'aigua regenerada d'uns 120 hectòmetres l'any.

Pregunta: I ara mateix a quan estem realment?

Resposta: El 2021 vam regenerar 30 hectòmetres cúbics d’aigua, que és molta aigua perquè al final és un volum equivalent al consum més o menys de 900.000 persones a l'any. Però no n'hi ha prou. No n'hi ha prou perquè estem davant d'un episodi d'escassetat hídrica estructural com els hi deia abans. I a més a més les projeccions fan que la disponibilitat d'aigua al futur es vegi reduïda. Entenc que cal incrementar ho al màxim.

Pregunta: Parlem d'aigua perquè sempre es diu que és una qüestió fonamental. Però si parlem d'emergència climàtica hi ha un problema que apareix sempre també que és l'emissió de gasos. O sigui és un dels altres reptes quan parlem de medi i d'emergència climàtica que haurem d'abordar en un futur en un futur. No perdó que s'ha d'abordar ja des d'ara mateix perquè és un dels problemes més importants.

Resposta: Exacte. Com deia abans, no es tractar d'abordar-ho el futur sinó que cal abordar-ho avui i, tot i això, ja fem tard. Segons les previsions que ens fa la ciència, l'increment de temperatura provocat pel canvi climàtic farà que tinguem episodis molt més adversos en un futur. Però avui en dia ja estem patint l'efecte de les onades de calor, la contaminació deguda als gasos d'efecte hivernacle, els desastres naturals, etc. Nosaltres a nivell de companyia, hem reduït un 50 % les emissions que teníem el 2015 fins al 2021. I això ha representat un punt d'inflexió i per això hem fet una anàlisi de manera oberta amb experts externs i així definir quin és el full de ruta que cal seguir des d'ara fins al 2050 per tal de reduir aquestes emissions de gasos d'efecte hivernacle fins a zero. I creiem que això més enllà que Aigües de Barcelona ho hagi fet, també ha d'encoratjar totes les entitats socials i totes les empreses a que també facin el mateix és a dir establir fulls de ruta creïbles amb objectius intermedis. I per passar sobretot de manera urgent a reduir i a capturar aquestes emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Pregunta:] Perquè és veritat que sempre que parlem de gasos a Barcelona i l’àrea metropolitana ens en fem un fart de parlar de la necessitat de millorar la qualitat de l'aigua de la ciutat, que no circulin els cotxes, etc. En el cas de les companyies fins a on es pot arribar fins a on creieu que es poden reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle?

Resposta: Dependrà molt de l'activitat de cada companyia. El que està clar és que no podrem arribar només reduint les emissions directes de les companyies. Serem capaços d'arribar a les zero emissions desenvolupant tecnologia per capturar aquelles emissions que no puguin ser reduïdes. A banda de diferents accions d'optimització, d'eficiència, de millora de la mobilitat. És important també que treballem amb les nostres cadenes de valor i amb tot el nostre ecosistema. És a dir que siguem oberts en tot el treball per a la reducció d'emissions perquè, en cas de no fer-ho, no hi arribarem. En definitiva, hem d'aconseguir reduir tant les emissions directes com les emissions indirectes, treballant amb aliances i a través de la innovació.

Pregunta: I estem preparats per a aquests canvis? És a dir si estem preparats com a societat i estan preparades les empreses.

Resposta: Bé jo crec que sí, i el que està clar és que hem d'estar-hi. I si no doncs, ens hem de preparar de manera urgent perquè la transició és necessària, quant a les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Crec que es tracta de crear plataformes col·lectives per tal de poder col·lectivament reduir aquestes emissions. I en aquest sentit nosaltres ara recentment, en el mes de maig, hem donat sortida al que hem anomenat Hub d'Acció Climàtica d'Aigües de Barcelona que el que pretén és ser un espai de treball col·lectiu amb la nostra cadena de valor i el nostre ecosistema. Per tal d'assolir la neutralitat a través l'aprenentatge col·lectiu amb innovació col·laborativa i sobretot, tenint en compte la visió, els reptes i les capacitats de totes les organitzacions que en formen part.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad