Salud y bienestar

El dany renal és més greu en homes que en dones perquè s'activen gens diferents depenent del sexe

Un estudi, fet amb porcs per part d'investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ha revelat que l'activació de gens i els processos moleculars són diferents entre sexes en els casos de lesió renal aguda, la qual cosa explicaria per què aquesta malaltia habitualment és més greu en homes

Investigadors del VHIR al laboratori / VHIR

Barcelona

La lesió renal aguda es caracteritza per un descens ràpid de la funció del ronyó, que requereix diàlisi i trasplantament, i que registra una elevada mortalitat. Per cada dues dones afectades, hi ha tres homes que progressen cap a una malaltia renal crònica i terminal, i en mascles és el doble de letal que en femelles. Per tant, el sexe és un factor predictor de mortalitat.

Les anàlisis de les biòpsies renals van revelar diferències entre els moments de la lesió i reparació renal en cada sexe. "Alguns d'aquests canvis, que es van confirmar posteriorment en mostres humanes, semblen estar relacionats amb la producció d'hormones sexuals masculines", explica la Dra. Anna Meseguer, cap del Grup de Fisiopatologia Renal del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Per tant, les hormones sexuals masculines tenen afectació sobre els gens implicats l'evolució de la malaltia.

Els resultats d'aquesta investigació podran ajudar a dissenyar estratègies específiques per promoure la regeneració renal en humans, en funció del sexe.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad