La calor empitjora el funcionament dels ronyons de les persones que pateixen del cor

Així ho ha conclòs un estudi de l'Hospital Germans Trias de Badalona després d'analitzar les dades de més de 2.100 pacients durant vint anys.

Els pacients amb insuficiència cardíaca són especialment vulnerables als canvis de temperatura. / chebix@gmail.com

Els pacients amb insuficiència cardíaca són especialment vulnerables als canvis de temperatura. Prenen molta medicació i amb calor intensa pateixen baixades de pressió i deshidratació. Això estressa els seus ronyons, que ja treballen més que els d'una persona sana pel tractament.

Els resultats de l'estudi aconsellen introduir canvis en l'abordatge d'aquests malalts. "Això és una alerta, un toc d'atenció a dir compte que als malalts amb insuficiència cardíaca, quan venen aquestes calorades, se'ls ha de vigilar més la funció renal", ha explicat a SER Catalunya el doctor Josep Lupon, cap del Servei de Cardiologia i de la Unitat d'Unsuficiència Cardíaca de l'Hospital Germans Trias.

180.000 persones que són susceptibles de tenir aquest empitjorament

"Nosaltres NO podem aturar la medicació dels pacients. El que hem de fer és ajustar-la a l'estiu i monitoritzar bé la funció renal. És a dir, no fer una sola analítica a l'any, sinó anar controlant sovint com funcionen aquests ronyons, almenys durant els mesos de més calor, entre juny i setembre, ambdós inclosos", afegeix.

Amb analítiques més freqüents es pot detectar quan els ronyons comencen a patir més i prendre mesures per evitar que els danys avancin i es converteixin en permanents. De moment, en la majoria de casos en què s'ha detectat aquest deteriorament renal associat a l'escalfament global, els danys han estat transitoris.

La insuficiència cardíaca és una malaltia d'altra prevalença, degut a l'augment de l'esperança de vida i a l'èxit dels tractaments de les malalties de cor. S'estima que a Catalunya hi ha unes 180.000 persones que en pateixen i que són susceptibles de tenir aquest empitjorament de la funció renal com a conseqüència de les altes temperatures.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00