Salud y bienestar

El 061 rep 25 trucades al dia d'alerta de risc de suicidi

Barcelona

Des que fa dos mesos el 061 (Salut Respon) és el número de referència d'atenció a la conducta suïcida ha rebut prop de dues mil trucades demanat ajut. Entre el 20 de juny i el 30 d'agost han estat 1.716, gairebé 25 de diàries. La majoria de peticions d'ajuda les fan els propis afectats, i la resta persones del seu entorn.

El 061 és un dels elements fonamentals de la campanya de prevenció del suïcidi que ha engegat el Departament de Salut de la Generalitat.

Tres nous cartells, on es poden llegir frases com ‘El que em passa no té solució’, ‘Viure ja no em fa il·lusió’ o ‘Sense mi estareu millor’ interpel·len els col·lectius de risc i les seves famílies, però també el conjunt de la societat perquè parli del suïcidi.

Cartell de la campanya contra el suïcidi de la Generalitat

Segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, un dels objectius més importants de la campanya és transmetre el missatge que “el suïcidi s’evita parlant”, així com incidir en la necessitat de compartir les idees autodestructives amb la xarxa familiar i social.

"Som conscients que no tots els suïcidis es podran prevenir", però el que és rellevant és "que s'entengui que el suïcidi que s’hagi pogut evitar serà perquè segur que se n’ha parlat", ha dit Argimon.

Cal implicar tota la societat

La directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, ha destacat que es tracta d’un pla “molt ambiciós” que posa el focus en la prevenció i la lluita contra l'estigma. "El suïcidi és un tema que interpel·la tota la societat i només s’hi podrà donar resposta si es fan actuacions des de tots els àmbits: salut, treball, la justícia, esports, cultura i mitjans de comunicació".

La campanya es posarà en marxa el 26 de setembre arreu de Catalunya, amb cartells en diferents suports gràfics i audiovisuals que es col·locaran, entre altres punts, en marquesines, banderoles, així com al transport públic. També es podran trobar en mitjans escrits, digitals, televisió, pàgines web i xarxes socials. Els missatges s’han treballat amb associacions de familiars i experts en salut mental que formen part del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), aprovat fa un any.

Les persones que hi ha al darrere

Una altra de les iniciatives és una instal·lació que funciona com a experiència immersiva, que convida a descobrir històries relacionades amb la ideació suïcida a través dels testimonis de supervivents, familiars, entitats de suport i professionals sanitaris experts en salut mental i, en concret, en l'atenció a la conducta suïcida. Aquesta es podrà visitar al Palau Robert fins dilluns vinent.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad