Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

El cafè té efecte protector davant el càncer d'endometri

Segons un estudi coliderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitat de Harvard, el consum moderat de cafè redueix en un 10% el risc de patir aquest tumor, un dels més freqüents en les dones dels països desenvolupats

Dona prenent cafè / Oscar Wong

Barcelona

Per fer aquesta investigació, la més gran que s'ha fet mai en aquest terreny fins a la data, s'han analitzat les dades de més de 40.000 dones, 12.000 de les quals amb càncer d'endometri. També s'ha tingut en compte factors de risc concrets de la malaltia, com poden ser l'obesitat, la diabetis, el tabaquisme o la menopausa, entre d'altres.

A partir d'aquí es va poder observar que les dones que consumeixen cafè de forma regular tenen aproximadament un 10% menys de risc de desenvolupar un tumor a l'endometri. Aquesta reducció es dobla (i, per tant, arriba al 20%) entre les dones que consumeixen cafè i, a més a més, pateixen sobrepès o obesitat.

El mecanisme de protecció

Els investigadors creuen que determinats compostos del cafè frenen l'aparició de la malaltia. "El cafè, a més de cafeïna, té altres compostos com són els antioxidants i els polifenols, i pensem que són aquests els que interfereixen en els mecanismes biològics de la malaltia. Per exemple, sabem que són capaços de reduir els nivells d'estrògens i d'insulina, que són dues hormones clarament associades a l'origen d'aquest tumor", ha explicat a SER Catalunya Marta Crous-Bou, investigadora de l'ICO i primera autora de l'estudi.

Per tant, el benefici no l'aporta la cafeïna sinó altres compostos del cafè, per la qual cosa productes cafeïnats com alguns refrescos i begudes energètiques no tindrien aquest efecte protector.

Consum moderat

"Aquest estudi no ha d'induir les dones a consumir cafè de forma descontrolada", adverteix Cross-Bou, "ja que aquesta beguda porta associats altres riscos de salut, com la hipertensió. Estem parlant sempre d'un efecte protector em dones sanes i que prenen cafè amb moderació".

"L'aspecte important d'aquest estudi és que ens ajuda a comprendre que el cafè posseeix compostos beneficiosos que ajuden a reduir el risc de patir càncer d'endometri, i això podria obrir la porta a desenvolupar un assaig clínic o un estudi d'intervenció amb aquestes substàncies extretes del cafè i donar-les de forma controlada a dones que tenen més probabilitats de patir aquest tumor, per veure si realment ens ajuda. De cap manera el missatge seria 'consumiu tant cafè com vulgueu' perquè evidentment s'ha de tenir en compte l'estat de salut de la dona en conjunt".

El cafè és la segona beguda més consumida al món després de l'aigua i podria tenir un efecte beneficiós en clau de salut pública global.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00