El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Els que no hem anat a la COP27 estem fent la feina de veritat"

Conversa amb l'activista de només 15 anys Olivia Mandle i amb el filòsof Jordi Mir

L'activista de 15 anys Olivia Mandle, connexions i ciència

L'activista de 15 anys Olivia Mandle, connexions i ciència

36:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668192965819/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Té només 15 anys, i potser precisament per això, alguns la comparen amb Greta Thunberg. Olivia Mandle ha passat pel programa 'El Balcó' després de sortir de classe i és molt clara en el seu avís: "Estem apalancats". Demana arribar als acord de París com sigui i és crítica. "Fa la sensació que les cimeres del clima aconsegueixen petites coses, però són una manera de fer antiga. El problema que tenim ens està afectant molt i és urgent de resoldre. Veig activistes que lluiten, parlen, fan xerrades, però no sé què s'aconseguirà, quan s'acabi en tornem a parlar".

La seva lluita va començar contra els microplàstics i els animals marins com els dofins que estan en captivitat. "Vull ser optimista però estem en crisi, necessitem una mesura més dràstica", avisa. Després d'entrevistar-la, a programa 'El Balcó' hem continuat parlant de clima amb el filòsof Jordi Mir que ha connectat les paraules d'Olivia Mandle amb Tim Jackson, un professor britànic que fa més de 30 anys que creua canvi climàtic i creixement econòmic.

"No podem continuar fent el que estem fent fins ara, estem creixent infinitament en un planeta finit, i ja hauriem d'estar decreixent", ha avisat Jordi Mir. Les inèrcies, explica, són molt difícils d'aturar i si avui comencem a reduir emissions, encara tardarà a notar-se l'efecte. Tim Jackson, explica Mir, es llegeix molt bé, com si fos literatura: "Els nostres governants haurien de llegir Jackson. Això no se solucionarà amb la COP, s'ha d'anar molt més enllà."

Connexions i ciència

Després de la connexió de Jordi Mir, Salvador Macip ha analitzat les notícies científiques de la setmana, que són especialment potents. Algunes de cridaneres, com un descobriment curiós sobre uns micos de madagascar, que tenen el dit del mig més llarg per ficar-se'l al nas, i altres de més serioses i bones, com el descobriment de la cel·lula responsable de les metàstasis del càncer de colon. De fet, no només se sap quines són sinó que s'ha descobert com atacar-les.

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Jordi Amat, Llucia Ramis, Clara Blanchar, Francesc-Marc Álvaro o Raquel Tulleuda, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Senzilles i tendres', una secció que explica històries d'amor sorprenents, i per Iago Moreno, que analitza temes d'actualitat relacionats amb les xarxes o les noves tendències.

Els dimarts analitzem les pantalles i el món de la comunicació amb la periodista Mònica Planas o amb Carmen Alcaraz, que barreja l'actualitat amb les seves obsessions culinàries. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per als llibres (amb la Susanna Ruiz, que cada setmana en tria un) i per la secció d'Andrea Villoria 'Manual d'instrucció', on coneixem professionals del món judicial o policial. A més a més, l'egiptòloga Irene Cordón ens porta dos mil anys enrere.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament (no saben amb qui coincidiran) i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Guillem Solé, Ada Parellada, Anna Manso, Queco Novell, Pol Guasch, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judit Culell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa o 'Joan i Miquel' (Joan Serra i Miquel Noguer) analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada, en Joan Tejedor i l'Albert Prat recomanen què fer el cap de setmana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00