Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Política

El Govern canvia la llei per personar-se en els casos de violència masclista i en les causes d’espionatge amb Pegasus

Els canvis s’incorporaran en la llei de mesures fiscals que s’aprovarà conjuntament amb els pressupostos

Pere Aragonès durant la sessió de control d'aquest dimecres al Parlament de Catalunya / Quique García (EFE)

Barcelona

El Govern canviarà la llei per poder exercir d’acusació popular en casos de violència masclista i en les causes vinculades a l’espionatge amb Pegasus. L’avantprojecte de Llei de mesures fiscals, que s’aprovarà conjuntament amb els pressupostos de l’any 2023, incorpora novetats per ampliar els supòsits en els quals els serveis jurídics de la Generalitat poden exercir d’acusació popular.

La nova llei incorporarà que l’advocacia de la Generalitat pot actuar en exercici de l’acció popular contra els procediments penals per descobriment i revelació de secrets quan la persona perjudicada sigui membre del Govern, alt càrrec o empleada pública. D’aquesta manera l’executiu intentarà exercir d’acusació popular en les causes obertes per l’espionatge amb Pegasus. Fins ara, la Generalitat ha estat acceptada com a acusació en la causa que afecta l’eurodiputada Diana Riba i al diputat del Parlament, Josep Maria Jové. Fonts de l’executiu asseguren, però, que han decidit modificar la norma actual perquè en molts casos els tribunals no els accepten com a acusació popular si la llei no ho contempla específicament.

Per aquesta mateixa raó, el govern també incorpora altres supòsits per ampliar els casos en el que pot exercir d’acusació en procediments penals per violència masclista, en casos de mort o maltractament físic, psíquic o sexual greu a infants o adolescents, i en els fets delictius motivats per odi o discriminació.

Sense canvis fiscals rellevants a l’espera de la negociació

La Llei de Mesures fiscals s’aprova cada any conjuntament amb els pressupostos de la Generalitat. L’executiu té redactat un esborrany que ja ha fet arribar al Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, i de moment, no contempla canvis fiscals rellevants per a l’any que ve. Hi haurà petits canvis en algunes deduccions de l’IRPF o de l’Impost de successions, però no s’incorporen ara mateix ni pujades ni baixades significatives dels impostos, encara que aquesta és una de les reclamacions dels comuns per donar suport als comptes.

Tampoc el nou impost als creuers s’incorporarà en aquesta Llei tot i que el Govern preveu aprovar-lo abans d’acabar l’any i posar-lo en marxa aquest 2023. Sí que s’hi ha incorporat una modificació de la taxa turística que afecta els creueristes. Fins ara, els creuers que feien estades de menys de 12 hores pagaven 1 euro, i la resta pagaven 3 euros. A partir d’ara ja no es discriminarà en funció de les hores d’estada, i tots els creueristes pagaran 2 euros per cada dia d’estada en un port català.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad