Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Salud y bienestar

Creixen un 51% les agressions sexuals d'un any per l'altre

En els primers deu mesos d'aquest any, l'Hospital Clínic de Barcelona va atendre 556 víctimes, 188 més que en el mateix periode de l'any passat

Una professional entra en un box de l'Hospital Clínic on atenen víctimes d'agressions sexuals / Francisco Avia

"Ho sento, però la nostra societat està malalta i ho dic així de clar. Tenim una societat masclista i, a més a més, violenta. És absolutament dramàtic que avui, al segle XXI, any 2022, ciutat de Barcelona, Catalunya tinguem aquestes dades". Així de rotund i sense pèls a la llengua s'ha expressat el director general de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Campistol, en la presentació anual del balanç de les atencions fetes al centre per violència sexual entre l'1 de gener i el 31 d'octubre, en vigílies del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra demà.

En aquest periode, el Clínic --centre de referència de BCN per aquests casos-- ha atès 556 víctimes de violència sexual. Nou de cada deu eren dones i més de la meitat (el 57%) van ser violades via vaginal, anal i/o bucal. De fet, 287 dones han estat ateses per violació, davant de les 215 de l'any passat.

La noia més jove tenia 16 anys i la més gran 82. El 53% de les agressions s'han comès a menors de 25 anys, i un 5% a joves de 16 i 17 anys.

En total hi ha hagut 50 noies agredides per més d'un agressor, xifra que representa el 10% de les dones ateses, el mateix numero que el 2021, si bé en aquell context (de menys víctimes) les agressions grupals van suposar el 15% del total. En un dels casos d¡enguany els agressors van ser set homes.

Els mesos amb més atencions han estat els del segons semestre, a partir de juny, amb més de dues víctimes diàries. Els dies de la setmana en què hi ha més atencions són entre divendres i dilluns, i els que menys els dimecres.

Oci nocturn i drogues

El 65% de les víctimes van dir que estaven sortint de festa quan van patir l'agressió, i el 61% de les dones agredides diu que havia consumit alcohol almenys 6 hores abans dels fets, mentre que en el cas dels homes eren el 62%. De fet, dels 361 casos atesos abans de les 24 hores posteriors als fets, es van fer anàlisis de sang i orina a totes les víctimes, i en 136 es va detectar la presència d'alguna substància. En 23 casos el consum va ser involuntari i intencionat per part de l'agressor, cosa que es coneix com a submissió química.

La substància més habitual és l'alcohol, seguit de la cocaïna, cànnabis o amfetamines.

La infermera Teresa Echevarría diu que les víctimes no van per qualsevol cosa a urgències, la psiquiatra Lluïsa Garcia diu que la droga més habitual de les víctimes és l'alcohol i que pateixen seqüeles psíquiques

Respecte les punxades en zones d'oci nocturn, les urgències del Clínic han atès 72 noies des de principis d'any. En cap cas es van trobar substàncies a l'organisme de les víctimes, però dues d'elles van ser agredides sexualment i es va detectar la punxada durant l'exploració física.

El 44,6% de les agressions a dones es van cometre en un domicili, el 17% en locals d'oci nocturn i el 13,7% a la via pública. Altres llocs on s'han produït agressions han estat en cotxes, transport públic, hotel o lloc de treball. A més, 8 dones sense sostre han estat agredides sexualment, les mateixes que el 2021.

Lluïsa Garcia, presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del Clínic i psiquiatra, ha explicat que totes les víctimes tenen seqüeles psicològiques, sobretot estrès agut i posteriorment el síndrome d'estrès posttraumàtic, que en el 60% dels casos és "rigorós". L'agressió sexual, segons ella, suposa un trauma per a la víctima i pot provocar, a més, ansietat, por a sortir al carrer, autolesions o intents de suïcidi, a mitjà i llarg termini.

Nou protocol per a Catalunya

Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que el proper any el Departament de Salut elaborarà un nou Protocol d’Atenció a les Dones en Situació de Violències Sexuals, que posa la dona al centre, més enllà del propi acte en si de violència. També ha apostat per la detecció precoç a l'Atenció Primària. Així mateix, ha explicat que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha posat en marxa un model d’atenció que garanteix l’atenció psicològica, evita la revictimització de la persona amb un acompanyament individualitzat, des del principi a la fi, amb l’atenció psicològica.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad