Sociedad

"Amb una antena feta amb un fil d'instal·lació de llum pots arribar a l'altra punta del món"

A les comarques de Girona hi ha 565 radioaficionats censats, persones que amb equip de ràdio i una antena son capaços de captar senyals i comunicar-se amb gent de tot el món.

Control central de la ràdio.

Control central de la ràdio. / R.M.P.

Girona

Kari Virtanen, de Helsinki (Finlàndia), va conduir 1.200 kms en cotxe fins a Lapònia (a 3.600 kms de distància aproximadament) i, des d'allà, va escoltar el repàs de temperatures de les comarques de Girona que Ràdio Girona va dir un matí del mes de desembre del 2021.

El passat 25 de novembre, en Göte Lindstrom, des de Tenhult (Suècia), va escoltar un tros d'El Balcó de Ser Catalunya. Tots dos van enviar un e-mail a la nostra redacció amb un clip d'àudio en mp3 perquè els confirméssim que, efectivament, allò que havien escoltat era el nostre 1008 de l'OM.

Son radioaficionats, persones que equipades amb un aparell de ràdio i una antena son capaços de captar senyals de ràdio de tot el món o comunicar-se amb gent que està a les antípodes de la seva ubicació.

A Catalunya hi ha una associació que els agrupa i que, segons dades de 2021, té 4.814 persones censades, 565 de les quals actuen des de les comarques de Girona. El seu president, Joan Peremiquel, té la base a Llançà i fa 38 anys que rastreja les ones. Va començar quan només tenia 14 anys.

Ens ha explicat que aquest matí, mentre revisava les seves dades esperant la nostra trucada, s'ha comunicat amb Madagascar i que manté contactes freqüents amb gent d'Austràlia o Japó.

És una afició, diu, que no és cara. "Pots començar amb una petita inversió de 300 euros" però admet que "t'hi pots arribar a gastar 40.000 o 50.000 euros" encara que reconeix que "amb una antena feta amb un fil d'instal·lació de llum pots arribar a l'altra punta del món".

Joan Peremiquel, president de l'Associació de Radioaficionats de Cataluna

13:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669812599914/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00