Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Quin és el dia a dia dels campaners i raiers?

La Unesco declara els raiers i els campaners Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

REPORTATGE. Les nostres tradicions: els raiers, campaners i la pubilla de Catalunya

REPORTATGE. Les nostres tradicions: els raiers, campaners i la pubilla de Catalunya

20:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669969216444/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els raiers i els campaners han obtingut el reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco. El Comitè intergovernamental del patrimoni cultural immaterial d'aquest organisme internacional reunit a Rabat (Marroc) ha avalat així la candidatura conjunta dels governs d'Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya.

Els raiers de la Pobla de Segur i Pont de Claverol (Pallars Jussà) i Coll de Nargó (Alt Urgell) formaven part de la candidatura i creuen que la decisió de la Unesco ajudarà a preservar l'ofici, un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seva vida al transport fluvial de la fusta. Les associacions raieres perseguien el reconeixement de la Unesco per posar en valor la feina dels avantpassats raiers i la festa que rememora aquest ofici que consistia amb el transport fluvial de la fusta des dels boscos del Pirineu fins al mar.

A la candidatura dels campaners hi figuraven poblacions on aquesta pràctica hi té molta rellevància com són Òs de Balaguer, on cada any s'hi celebra una trobada estatal, i les Borges Blanques.

L'ofici de raier

L'ofici de raier es basa en el transport de la fusta pel riu i els rais eren les embarcacions que es muntaven i els servien per baixar-la. Per poder fer la seva feina, comptaven amb l'ajuda d'altres treballadors de la fusta com ara els picadors, que la talaven dels boscos, i els tiradors, que l'arrossegaven amb mules fins a la vora del riu on els raiers muntaven el rai. Aleshores començava la part més dura, la de lligar les fustes del rai i conduir-les fins a arribar al mar.

L'Àngel Portet, president de Raiers de la Pobla de Segur, explica que, ara, és una afició que cada vegada més joves se sumen a seguir. A més, postulen que és sostenible i que es pot plantejar com un altre reclam pel turisme.

La Diada dels Raiers a la Pobla de Segur es celebra el primer diumenge de juliol i a Coll de Nargó es farà per primer cop a la primavera. L'objectiu és aprofitar que el riu Segre baixa amb més cabal d'aigua en aquesta època de l'any per poder allargar el recorregut de descens amb rai. "No és fàcil fer de raier a qualsevol època de l'any, es necessiten unes codicions", apunta Àngel Portet.

Diversos integrants de l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre ultimant els darrers preparatius abans de dur a terme la baixada (Coll de Nargó) / Albert Lijarcio

El transport de la fusta pels rius va ser, durant segles, un mode de vida. Els raiers van perdurar fins a principis del segle XX, quan es van construir les preses i van aparèixer els camions. Però aquest ofici ha existit a tot el món, des de l'Àfrica fins al Canadà, passant pel Japó, on també existeixen agrupacions que el commemoren. És per aquest motiu que des de 1986 se celebren les Trobades Internacionals de Raiers arreu del món per recuperar i rememorar aquest ofici, que a partir d'aquest dijous, ja és reconegut per la Unesco.

El toc de campanes manual

"Ja no és un ofici, ara només és una afició", defineix el cap de colla dels Campaners de Cervera Xavier Joan Vives. "Les campanes ens transmeten coses, cada campanar té un so diferent. Les campanes es toquen d'una manera diferent si es vol transmetre que algú ha mort o si és una celebració". El cap de colla dels Campaners de Cervera explica que entre els més joves sí que hi ha relleu i que practiquen a una escola de campaners de Cervera amb la intenció de promoure la cultura catalana tradicional.

Un campaner d'Os de Balaguer tocant una de les campanes de l'església del municipi durant la 34a Trobada de Campaners (Os de Balaguer) / Anna Berga

La d'Os de Balaguer és una de les trobades de campaners més importants que es fan a Europa, i està organitzada per l'Ajuntament i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya. El seu objectiu és el de reivindicar l'ofici de campaner, la conservació de la tradició dels campaners i els tocs de campanes i divulgar la seva cultura i música. A més, des de fa uns anys la trobada compon un toc especial per a una causa que es considera justa. Aquest any s'ha dedicat a la llengua catalana i l'escola en català.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00