Hora 14 Cap de setmanaHora 14 Cap de setmana
Sociedad

Només una seixantena d'homes es preparen per ser sacerdots a Catalunya

Els seminaristes catalans tenen una mitjana de 25 anys i entre els seus objectius no hi ha el de modernitzar l'església

REPORTATGE. Només una seixantena d'homes es preparen per ser sacerdots a Catalunya

REPORTATGE. Només una seixantena d'homes es preparen per ser sacerdots a Catalunya

04:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1670226969091/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Catalunya hi ha actualment una seixantena de seminaristes que es preparen per a ser sacerdots. 27 d'ells estudien a la diòcesi de Barcelona i Sant Feliu, 17 a la de Valldoreix i 15 a les altres diòcesis catalanes, agrupades en la interdiocesà. Són els capellans del futur: tenen entre 19 i 50 anys (de mitjana, 25) i gairebé tots són nascuts a Catalunya, encara que una minoria són de famílies migrades.

La diòcesi catalana dels pròxims anys, però, ha de fer front a un problema de relleu generacional: no hi ha prou seminaristes per cobrir tots els capellans que marxen. Fa cinc anys la xifra de seminaristes a Catalunya era d'un centenar; i als anys seixanta n'hi havia 300. Per això, des de fa uns anys es veuen obligats a agrupar les parròquies. En Salvador Bacardit, rector del Seminari Conciliar de Barcelona, assegura que "ser sacerdot ja no està tan de moda", i apunta a diversos motius que expliquen la pèrdua de prestigi de l'església: els casos d'abusos que han sortit a la llum els darrers anys i que l'església "a vegades es veu d'una manera massa institucional".

La religió és cada vegada menys important per als catalans

Segons les dades del CIS, l'any 2000 se li atorgava una rellevància de 5,2 sobre 10, mentre que les últimes dades, del 2017, indiquen que és de 4 sobre 10. La gent jove és la que es declara no-creient en un percentatge més elevat: un 53% es consideren no religiosos, enfront del 56% del conjunt de la població. Però els que creuen, ho fan d'una manera més intensa o vocacional, perquè no els ve tan donat per l'entorn. Francesc Núñez, professor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC, afirma que "són més radicals en la seva creença, perquè si no se'ls mengen les altres opcions majoritàries".

La història d'en Joan, un dels 59 seminaristes catalans

En Joan Pinyol té 30 anys i fa cinc va decidir que volia ser sacerdot: "Vinc d'una família que no és especialment religiosa, però amb 16 anys em vaig trobar amb Déu. Vaig estudiar a la universitat i col·laborava a la parròquia, però mai m'havia preguntat què volia Déu de mi. I amb 23 anys vaig veure que el senyor em demanava entregar-li tota la vida com a sacerdot". Explica el seminari és "una barreja entre un monestir i una residència universitària", on la vida espiritual i les estones de pregària es barregen amb els exàmens i els treballs.

Comparteix que els joves que creuen ho fan d'una manera més convençuda. Aquests capellans que ara estan estudiant són conscients que el context ja no és el mateix que fa uns anys; i per això mateix -explica en Joan-, lluny de "modernitzar" l'eslgésia, volen mantenir-se fidels a la tradició.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad