Ocio y cultura

Els Gaudí més emocionants i el reconeixement a casa d’Albert Serra

'Alcarràs' triomfa en les categories principals en una gala marcada per la mort d’Agustí Villaronga, director de 'Pa Negre'

REPORTATGE. Els Gaudí més emocionants

REPORTATGE. Els Gaudí més emocionants

08:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674461498882/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Alcarràs triomfa en els grans premis de la XV edició dels Premis Gaudí, però acaba la gala amb menys guardons dels que es podria esperar. S’ha endut Millor direcció, Millor guió original, Millor direcció de producció i Millor pel·lícula, així com el premi del públic. La sorpresa de la nit ha vingut, però, de la mà de Pacifiction d’Albert Serra, que ja es trobava entre les grans nominades.

“Albert Serra és sempre més reconegut fora de casa que a casa”, ha vindicat el Gaudí d’Honor Jaume Figueras. En el seu discurs, el presentador durant tres dècades del programa Cinema 3 de TV3 ha reivindicat el paper del director de Banyoles en la indústria catalana. Pacifiction ha marxat amb tres premis Gaudí: Millor fotografia, Millor direcció artística i un dels més importants de la nit, Millor pel·lícula en llengua no catalana. Albert Serra no guanyava des d’El cant dels ocells, al 2009.

El director, que no ha estat present a la gala, ha estat reconegut en diverses ocasions per la crítica internacional al llarg de la seva carrera. Pacifiction, que optava a 11 premis, ha format part de la secció oficial de Cannes, ha guanyat tres premis Lumère i ha sigut reconegut per la revista francesa Cahrels du cinema com a millor pel·lícula en tot el món l’any 2022. La pel·lícula, però, no està present als Goya.

Más información

Reconeixement a Agustí Villaronga

La gala ha estat marcada per la mort d’Agustí Villaronga, director de Pa Negre i una de les figures més reconegudes de la indústria cinematogràfica catalana. Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia des de 2021, ha canviat en part el to sempre reivindicatiu del seu discurs per un més emotiu. Ha afirmat que Villaronga era “un dels grans, potser el més gran que teníem”. En el mateix discurs ha celebrat la collita del cinema català aquest any, que ha definit com una de les millors de la història i un punt important per la “internacionalització del nostre cinema”.

Els discursos de Carla Quílez i El sostre groc, els més emotius

El moment més emotiu de la gala, que s’ha allargat fins més enllà de la una del matí, ha vingut de la mà de la jove de 14 anys Carla Quílez, protagonista de La Maternal. Ha sigut guanyadora d’una de les tres noves categories del Gaudí, Millor interpretació revelació. “Això és un crit per a totes les mares adolescents. Que el que no es veu també tingui llum”, ha dit entre llàgrimes. Pel que fa a les dues altres noves categories, Mikel Gurrea s’ha endut Millor direcció novella per Suro i Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo, Millor guió adaptat per Un año, una noche.

Les actrius Ángela Cervantes i Carla Quilez, de la pel·lícula "La maternal" / Marta Perez

Un dels altres moments més colpidors de la gala ha sigut el discurs d'El sostre groc, el documental d’Isabel Coixet sobre els abusos que van patir 9 noies quan eren adolescents a l’Escola de Teatre de Lleida. Cinc d’elles han recollit el premi a Millor documental, i han acabat el discurs amb un potent “Som moltes i no callarem. Caureu tots”.

Després d’Alcarràs i Pacifiction, les altres grans premiades de la nit han sigut Un año, una noche, la més guardonada amb cinc estatuetes, quatre d’ells en les categories tècniques, i Suro. Vicky Luengo i Pol López han recollit el Gaudí a Millor actor i actriu protagonista.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00