Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Javier Pacheco: "No hi ha marge per aturar les vagues convocades aquesta setmana"

El secretari general de CCOO a Catalunya critica que no es facin els esforços per pactar els pressupostos

ENTREVISTA. Javier Pacheco: "No hi ha marge per aturar les vagues convocades"

ENTREVISTA. Javier Pacheco: "No hi ha marge per aturar les vagues convocades"

10:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674466931389/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La setmana comença carregada de protestes en l'àmbit laboral dels serveis essencials, i agafa al govern de Pere Aragonès en un escenari advers: sense pressupostos i sense perspectiva de poder-los desencallar. Metges, professors i taxistes van a la vaga i posen el govern de la Generalitat a la diana de la protesta. El dia més conflictiu serà dimecres, quan coincidiran les mobilitzacions dels tres sectors que, a més d'interrompre els serveis, col·lapsaran el centre de Barcelona.

Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres (CCOO) a Catalunya assegura que demanaran al govern "que facin tots els esforços possibles per pactar" perquè hi hagi pressupostos a la Generalitat. "S'han de garantir les funcions mínimes pel funcionament del país, i els pressupostos ho són", analitza, "entenc que la situació, però no pot ser que es posin davant dels interessos cabdals de la població de Catalunya".

"No volem mirar només que li passa als metges, volem mirar el conjunt del sistema per poder garantir-ne un de qualitat que es recuperi de les retallades de la crisi financera i de la Covid", apunta. Sobre les vagues d'aquesta setmana dels metges, els taxistes i els mestres, constata que "no hi ha marge per aturar les vagues convocades" i que hi haurà mobilitzacions encara que no se sàpiga quin seguiment tindran.

El cas dels sanitaris

Metges de Catalunya preveu parar l'activitat dimecres i dijous. Aquesta tarda es reuneix amb la conselleria, però fonts del sindicat ja avancen que difícilment s'arribarà a cap pacte. De fet, la vaga al sector està garantida perquè un altre sindicat, la Intersindical, que no és majoritari entre els metges però que sí que té seguiment entre el personal d'infermeria i administratius, que crida a l'aturada a hospitals i centres d'atenció primària demà i demà passat. L'essència de la mobilització és la sobrecàrrega de feina.

El sindicat mèdic ja havia advertit que les dues jornades de vaga convocades pel gener podrien tenir continuïtat si la conselleria no aportava solucions davant els "greus problemes" que pateix el sistema, en especial la sobrecàrrega de treball i la crisi de facultatius derivada de les condicions assistencials, laborals i retributives dels professionals.

El sector del taxi

La reivindicació dels taxistes passa per la queixa de què les VTC els estan prenent la feina. Per això, dimecres tallaran la Gran Via de Barcelona aparcant els cotxes al mig.

L'Associació VTC Gran Turisme ha decidit finalment no fer vaga com tenia previst de fer dimecres, 25 de gener, per donar marge a la negociació. La patronal dels vehicles de transport amb conductor tradicionals –que no formen part de cap plataforma com Uber o Cabify– havia anunciat una protesta que coincidia amb la que els col·lectius de metges, professors i taxistes també preveuen fer dimecres.

La vaga dels mestres

La vaga dels mestres convocada pel 25 i 26 de gener no preveu un seguiment unitari perquè no tots els sindicats han plantejat l'aturada amb les mateixes característiques. Tanmateix, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'ha sumat a la vaga dels professors.

Alguns sindicats plantegen fer una consulta als docents sobre l'acord que els proposa Educació i preguntar si són partidaris de subscriure'l o bé continuar amb les mobilitzacions. Des de CCOO volen que la consulta sigui unitària de tots els sindicats. Aquesta organització ha impulsat una consulta entre els seus afiliats, però defensa que tots els docents –uns 85.000 al sistema públic- "tenen dret a tenir veu" en el conflicte.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad