Sociedad

Travessar l'oceà remant: "El nostre lema era «cuido dels companys abans que de mi mateix» i ens va ajudar molt"

Fa deu dies que l'equip gironí OceanCats va guanyar la travessa de l'Atlàntic a rem

Martí Ramírez, Ocean Cats

Martí Ramírez, Ocean Cats

19:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674474103054/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Més de 5.000 quilòmetres separen l'illa de la Gomera, a les Canàries de l'illa de l'Antigua al Carib. És el recorregut que ha fet l'equip de rem oceànic OceanCats, format per Sergi Franch, Juamba Romero, Quim Planells i Martí Ramírez. Van recórrer aquesta distància en 31 dies "non-stop" i això els va portar a la primera posició de la Talisker Whisky Atlantic Challenge. En total a la competició hi participaven 43 tripulacions i 128 remers de 17 països. Els OceanCats eren els únics representats catalans i espanyols.

"En 30 dies, l'embarcació ha parat molt poques estones" explica Martí Ramírez. Mentre dos remaven, els altres dos descansaven. Així tot el dia en torns de dues hores. "Fins que vam decidir donar un cop d'efecte per posar-nos en primera posició" afegeix. En aquells moments, ja estaven a la meitat de la travessia, i durant sis dies van incorporar una persona més algunes estones, i, per tant, estaven tres d'ells remant, i només un descansant. "Vam valorar donar-ho tot aquests sis dies, sense pensar què passaria després. I ens vam col·locar primers" diu.

Les nits, a l'Oceà Atlàntic, explica Ramírez que són "tranquil·les". "Durant el dia escoltàvem música i durant la nit, ens obligàvem a parlar, perquè si no ens adormíem". "Han sigut moltes hores de parlar i d'explicar-nos coses, de conèixer-nos més, per si no ens coneixíem prou" apunta.

Malgrat això, no tot ha sigut bufar i fer ampolles. "A un dia i mig d'arribar un tauró ens va colpejar l'embarcació. Estava en mode depredador, com si estigués atacant, però finalment va marxar" explica Ramírez, que també afegeix que una de les seves pors era un atac de Blue Martins, que poden foradar el casc de l'embarcació amb la seva espasa.

La importància de cuidar-se

Ramírez afirma que la convivència ha estat molt important per aguantar forts la competició, però també afegeix que "hi ha altres factors importants", com per exemple l'estat físic i alimentari. Afegeix que a l'embarcació hi tenien el seu lema escrit: "Cuido dels companys abans que de mi mateix". "Ha estat un aprenentatge saber quan el teu company necessita espai. Parlar sempre amb un "sisplau" i amb un "gràcies". També ens ha funcionat molt dir qualsevol cosa que ens molestés, tallar-ho d'arrel. Perquè si no et vas creant tu mateix una pilota del problema" afegeix, i assegura que "també hi ha hagut moments desagradables".

La travessa de l'Atlàntic a rem és un repte esportiu que van iniciar fa quatre anys, quan van començar a recollir finançament per fer-ho possible. "Una de les parts més difícils d'aquest projecte era arribar a la línia de sortida" explica el remer palamosí. "Ara hem recuperat els diners que hem invertit, i el que sobri anirà destinat a l'ONG Surfrider, de la qual som ambaixadors".

Després de 31 dies a alta mar, Ramírez apunta que el seu següent repte és "afrontar la preadolescència de la meva filla i estar una mica per casa". "Són 4 anys de molta energia posada en aquest projecte i la família es mereix que estigui per ells". Tot i això, assegura que té coses al que li agradaria fer abans dels 40 anys, però que "encara té temps".

Imatge durant l&#039;entrevista. Martí Ramírez al mig

Imatge durant l'entrevista. Martí Ramírez al mig / BAF

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad