Sociedad

Rafael Marcos Gragera: "De ser una cosa tabú, en alguns casos podem parlar del càncer com una malaltia crònica"

Girona ja ha rebut la petició per entregar les dades del Registre del Càncer per a l'estudi mundial sobre la supervivència a aquesta malaltia (CONCORD 4), que mostrarà l'impacte del confinament en la seva detecció i tractament.

Rafael Marcos-Gragera, investigador de l'IDIBGI

Rafael Marcos-Gragera, investigador de l'IDIBGI

13:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675252451714/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

"L'esperança de vida ha augmentat tant que el principal factor de risc per al càncer és l'edat", diu l'investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), el doctor Rafael Marcos Gragera. Es calcula que una de cada dues persones que arribi als 85 anys desenvoluparà alguna de les variants d'aquesta malaltia que ha estat tabú durant molt temps però l'evolució de les dades indica que els pacients que la pateixen cada cop viuen més fins al punt que, "en alguns casos, es pugui parlar de malaltia crònica".

El doctor Marcos Gragera cita el cas del càncer de mama o tiroides, entre les dones, o el de pròstata o de pell, entre els homes, amb ràtios de supervivència a 5 anys que superen el 85% i, en algun cas, el 90%. Malhauradament, hi ha càncers com el de pàncrees o el de pulmó que, tot i que l'esperança de vida de qui els pateix ha crescut de manera important, encara no superen el 10%.

Els especialistes expliquen aquesta millora per diferents motius. Un dels més importants és la detecció precoç i, en aquest sentit, son fonamentals programes de cribratge que es fan a les comarques de Girona com el de mama -amb un alt grau de seguiment- o el colorectal -amb un seguiment considerablement més baix per part de la població a la que s'adreça. També hi ha la prevenció d'aquells factors associats a determinats tipus de càncer com el tabaquisme en el cas del de pulmó o l'alcoholisme en el de fetge i, evidentment, una millora dels tractaments.

Girona fa molts anys que recull dades mitjançant el Registre del Càncer, dades que s'han incorporats als estudis de supervivència que es fan a nivell mundial. L'últim informe, anomenat CONCORD 3, recollia dades de 71 països diferents, es va publicar el 2018 i les dades més recents dataven de 2014. Marcos Gragera ha explicat que el CONCORD 4 ja ha començat a caminar i aquesta setmana, justament, ja han demanat la petició de dades de Girona, que enviarà les de fins el 2021.

Els resultats d'aquest informe, adverteix, seran interessants perquè permetran calibrar amb més exactitud quin impacte han tingut les restriccions derivades de la pandèmia en els diagnòstics i tractaments dels diferents tipus de càncer i és probable que alguns percentatges de supervivència baixin. En tot cas, seran les dades les que confirmaran o desmentiran aquesta sensació generalitzada.

Dissabte es celebra el dia mundial contra el càncer i demà el doctor Marcos Gragera repassarà l'evolució d'aquestes dades en una conferència organitzada per Oncolliga que es farà a les 7 de la tarda a l'Hotel Carlemany de Girona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00