Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Tribunales

Versions totalment contràries en el judici contra un conductor de TMB per increpar amb insults racistes una dona musulmana

Fiscalia li demana 10 mesos de presó mentre que l'acusació particular eleva la pena a 1 any i 9 mesos

La filla gran de la denunciant durant el judici contra un conductor de TMB (ACN)

Barcelona

A l'Audiència de Barcelona, aquest dimarts, ha quedat vist per sentència el judici contra un conductor d'autobús de TMB per agredir i increpar amb insults racistes una dona musulmana i els seus tres fills, el maig del 2020. L'acusació particular, exercida per SOS Racisme, li demana 1 any i 9 mesos de presó mentre que la fiscalia li demana 10 mesos per un delicte d'odi i tres de lesions lleus.

A la sala de vistes, l'acusat i la presumpta víctima han donat versions totalment contràries. El conductor, que ha assegurat que l'escrit de Fiscalia no té res a veure amb el que va passar realment, ha negat els fets i ha dit que només va advertir la dona que no podia pujar amb el bitllet caducat. Conduïa un autobús de la línia V19, en direcció Barceloneta. L'home ha dit que la dona es va prendre malament l'avís i que, posteriorment, va baixar a Passeig Sant Joan. Mentre ell arrancava, ha explicat, ella va acostar-se fins a la seva finestra i es va passar la mà pel coll "fent-me gestos obscens". Llavors, segons la versió del conductor, va frenar el vehicle, en va baixar i va intentar fer-li una fotografia a la dona "per si m'amenaçava". L'home ha dit que en cap moment va intentar treure-li el vel i que no va tocar cap dels seus fills. "El que vaig fer quan vaig abandonar l'autobús va durar com a màxim 40 segons", ha assegurat.

En canvi, la denunciant i la seva filla gran han exposat una versió molt més semblant a l'escrit del Ministeri Fiscal. La mare ha dit que quan va veure que el bitllet no passava va anar a explicar-ho al conductor. "Vaig veure que em mirava amb cara de fàstic i vaig pensar que potser no m'entenia perquè no parlo gaire bé el castellà. Li vaig demanar a la meva filla que li expliqués què passava", ha explicat. Segons ella, poca estona després l'home va començar a dirigir-los comentaris racistes com "us agrada viure gratis en aquest país". Finalment, van decidir abandonar el vehicle, després que ell hi insistís, i les va seguir: "va baixar amb el mòbil gravant-me, em va intentar treure el vel i va intentar apartar els meus fills mentre intentaven protegir-me". "Em deia 'puta', 'zorra'... jo tenia por", ha recordat la denunciant que també ha dit que un dels seus fills va agafar fòbia a anar en autobús i que va haver de fer dues o tres sessions de teràpia per superar-ho.

La filla gran, que ara té 17 anys, ha declarat com a testimoni i ha corroborat la versió de la seva mare dient que l'home els feia senyals estranys des del principi i que les va convidar a baixar del vehicle. "Ens ho va dir quan érem davant de l'Oficina d'Estrangeria. Ens va fer comentaris racistes com que marxéssim al nostre país i que aquí vivim 'del cuento'", ha dit la noia que, en algun moment, s'ha emocionat. A més d'ella, ha estat citada una única testimoni que passejava prop de la zona on van tenir lloc els fets. "Vaig sentir que algú es barallava i m'hi vaig acostar. Vaig veure com el conductor agredia la dona", ha dit la noia. Ella ha estat qui ha explicat que després del que va passar va acompanyar, juntament amb altres persones, la dona i els seus fills fins a la comissaria per denunciar-ho.

"Sentiments de menyspreu, rebuig i intolerància"

Tant en l'escrit com en l'informe final, Fiscalia ha deixat clar que l'home va increpar amb insults racistes tant la dona com els seus tres fills. "Sentiments de menyspreu, rebuig i intolerància cap a la identitat cultural de la senyora i la seva família van desencadenar l'atac que l'acusat va emprendre contra ells aquell dia", ha escrit la fiscal. Una versió que ha comprat l'advocat de la família, que forma part de l'entitat SOS Racisme, però que no ha vist de la mateixa manera la defensa que ha demanat l'absolució del conductor. En la seva última intervenció al judici, el conductor ha assegurat que als vehicles que porta "hi puja tothom, tingui la religió que tingui".

Per part de TMB, l'empresa ha dit que l'home encara n'és treballador i que si hi ha condemna l'atac s'ha d'entendre com un fet totalment aïllat a la companyia. "El que presumptament ha passat no pot minorar la qualitat de l'empresa que inverteix molts diners en la formació dels treballadors", ha dit l'advocada de TMB.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad