Sociedad

GIRONA BARRI A BARRI | Les Pedreres - Fora muralla

L'Aquí Girona visita el sector Les Pedreres - Fora Muralla, un barri que fa pujada i que -segurament- té les millors vistes de la ciutat

Girona barri a barri | Les Pedreres - Fora Muralla

Girona barri a barri | Les Pedreres - Fora Muralla

17:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1679907494167/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Les Pedreres – Fora Muralles és un barri situat a la zona cèntrica de Girona. Hi viuen uns 900 gironins i gironines. Inclou un parc poc visitat, el de les Pedreres, "el balcó de Girona", que fa unes 90 hectàrees. "Que sigui fora muralla, no vol dir que sigui fora de la ciutat", diu la presidenta de l'associació de veïns i veïnes, Pilar Adroher. Hem quedat amb ella als Jardins de les Pedreres, on se celebra la festa del barri, la "folk" de Sant Joan i unes vetllades musicals que es fan cada dijous durant el mes de setembre. Segons Adroher, aquest barri -amb moltes hectàrees i pocs habitants- és "petit" i "molt endogàmic" en el sentit que si una casa queda buida, "s'ocupa per fills o nets o nebots, perquè agrada i és molt buscat".

Una realitat que també conviu amb una altra a l'altra banda del parc: el sector Torre Alfons XII. Una zona de cases "no urbanitzables" on les famílies estan pendents de reallotjaments. "Durant el mandat de Quim Nadal es va decretar que seria un espai no urbanitzable, sinó un parc, com la Devesa. Molt abans que això es decidís, ja s'hi havien instal·lat un grup de famílies, que van arribar amb les migracions dels anys 50" explica Adroher. "Ara l'Ajuntament està pendent d'actuar-hi. És un tema que afecta moltes àrees, però em consta que s'està parlant per actuar en els anys vinents".

Amb la presència de l'Institut Vicens Vives, l'escola Annexa, un hotel, el centre geriàtric Maria Gay i la proximitat als Cinemes Truffaut, la Sala La Mercè i Càritas queda clar que no podem parlar d'aquest com un barri "només residencial". "Era el punt d'accés fàcil i gratuït dels cotxes que anaven a tots aquests equipaments" explica la presidenta. Això els va portar a tenir problemes d'ocupació d'espais: "cotxes que bloquejaven els guals dels veïns, que ocupaven els marges del parc, era un desori" diu. La situació va canviar amb l'establiment de les àrees verdes d'aparcament i amb la pacificació dels camins escolars de l'Escola Annexa.

En l'àmbit urbanístic, Adroher també posa en relleu les actuacions que s'han fet al carrer Muntanya, un dels principals, on es van treure les voreres, es va fer una plataforma única i ara, és un carrer de pas només pels que hi viuen. "En el futur, molts carrers hauran de ser així" conclou.

Un parc poc visitat

Des de l'Associació de Veïns fa anys que treballen per fer que el Parc de Les Pedreres sigui un espai més visitat. Cada tardor, al voltant de Sant Narcís, organitzen les sortides amb Natura i Cultura. "Vam pensar que el parc es podria ensenyar com una matinal lliure amb un guia que expliqués alguna àrea (les plantes, els animals, la pedra, la història) i que fos accessible per tothom" explica Adroher. Per això, van dissenyar una anella de passeig, amb vistes a Nord, Sud, Est i Oest. "És un espai d'esbarjo i de natura, igual que la Devesa, però com que està a dalt no es coneix tant" denuncia la presidenta, "i si no l'arreglem, la gent no ve". Diu que és un espai d'alt valor per les restes històriques que té: torres i fortificacions de la Guerra del Francès; així com les restes del seu passat picapedrer. En aquest sentit, Adroher apunta que només hi ha una pedrera visitable, la Pedrera Anglada i que els agradaria "que se'n desbloquegessin alguna més".

Tot el que s'ha explicat durant quinze anys de visites guiades ho han recollit a la web parcdelespedreres.com.

Pilar Adroher, presidenta de l&#039;Associació de Veïns Les Pedreres - Fora muralla

Pilar Adroher, presidenta de l'Associació de Veïns Les Pedreres - Fora muralla / BAF

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00