Gastro

La millor recepta per cuinar bunyols de vent amb l'airfryer

Una de les receptes més populars de setmana santa que no et farà tenir remordiments

Brunyols típics de setmana santa

Brunyols típics de setmana santa / fotoedu

Barcelona

Els bunyols han estat sempre les postres típiques de Pasqua, però des de fa uns anys es mengen també per esmorzar, berenar o picar entre hores. I com la majoria de plats tradicionals s'han adaptat als avenços de la tecnologia culinària. Aquí tens la millor recepta per cuinar bunyols amb l'airfryer, sense abusar de les grans quantitats d'oli que s'utilitzen en la recepta tradicional.

Ingredients

  • 2 tasses de farina
  • 1 cullereta de llevat en pols
  • 50 ml d'aigua
  • Sal
  • 1/2 tassa de sucre
  • 2 ous
  • 1/2 cullereta d'essència de vainilla
  • 1 cullerada de mantega fosa
  • Canyella al gust
  • Sucre glaç per decorar (opcional)
Cuinar brunyols amb l'airfryer

Cuinar brunyols amb l'airfryer / Zephyr18

Abans d'entrar en matèria, cal tenir en compte algunes recomanacions bàsiques:

La massa dels bunyols ha de ser compacte perquè la fregidora d'aire no els trenqui. A l'hora de col·locar-los dins la fregidora, cal posar un recipient o un paper sulfuritzat perquè no s'enganxin al fons de la fregidora i sigui més fàcil netejar-la després de cuinar. Els bunyols no tindran la mateixa textura que els tradicionals banyats en oli, però seran saludables i d'un sabor exquisit.

Preparar bunyols de vent amb la fregidora d'aire

  1. Barreja la farina amb el llevat en pols, un pessic de sal i mitja tassa de sucre en un recipient.
  2. En un recipient més gran, col·loca la barreja anterior i afegeix els ous, 1 cullerada de mantega fosa, la vainilla i els 50 ml d'aigua. Barreja-ho amb l'ajuda d'unes varetes.
  3. Quan la barreja estigui ben integrada, deixa reposar-la 20 minuts a temperatura ambient.
  4. Agafa petites porcions i fes boles en forma de bunyols. Si la massa se t'enganxa als dits, pots empolvorar-te les mans amb una mica de farina.
  5. Col·locar els bunyols sense que es toquin els uns amb els altres al calaix de la fregidora d'aire. És preferible col·locar-los sobre un paper sulfuritzat perquè no s'enganxin a la fregidora i sigui més fàcil de netejar.
  6. La fregidora ha d'estar a 180ºC durant 5 minuts per daurar els bunyols d'un costat. Donar-los la volta i posar-los 5 minuts més perquè es daurin de l'altre costat.
  7. Quan estiguin completament daurats, retirar-los de l'airfryer i servir-los al gust. A continuació et proposem diverses opcions:
  • Adornats amb sucre glaç, xocolata o mel.
  • Arrebossar-los amb sucre i canyella.

Una vegada els hàgim adornat, els podem servir acompanyats d'una tassa de xocolata, de llet o de cafè. També casen per acompanyar algun licor per fer les postres.

Quin és l'origen dels bunyols de vent?

L'origen de la paraula bunyol no està clar. N'hi ha que diuen que deriva de la paraula 'punyol' que són unes boles que els romans pastaven amb els punys, i d'altres creuen que la paraula procedeix del francès 'beignet', que significa 'protuberància'. També hi ha qui diu que el seu origen és morisc, ja que es tractava d'unes postres del nord d'Àfrica i Espanya. Al nostre país es consumeixen especialment durant la Quaresma i Tot Sants.

Segons la revista Muy Interesante, es creu que els brunyols de vent van sorgir a Almogia, un poble de Màlaga, l'any 1090. El rei sevillà Mohammad ben Abad Al-Motamid va emmurallar la ciutat i, veient que escassejava el menjar i la llenya, un forner anomenat Abdelaziz ben Drisi el Jabazún va preparar unes coques de massa d'aigua i farina, les va pujar fins a dalt del castell i les va ficar en olles d'oli bullit que s'utilitzaven per llençar als assaltants. Així van sorgir els bunyols de vent.

Èrika García Pujol

Èrika García Pujol

Responsable digital de SER Catalunya. Graduada en periodismo por la Universidad Autònoma de Barcelona...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00