Gastro

Els brunyols de l'Empordà que no trobaràs a les botigues

Aprèn a cuinar els populars brunyols de l'Empordà de Can Cusí

Brunyols fregint-se.

Brunyols fregint-se. / IsabelPavia

Barcelona

Els bunyols o brunyols, com els anomenen a l'Empordà, són un dolç que es consumeix sobretot per Setmana Santa. En aquesta zona de Catalunya, els més populars han estat sempre els de la fleca Can Cusí. Malauradament, el negoci va tancar el 31 de maig del 2020, però en Domingo Cusí, propietari dels forns Cusí i expresident del Gremi de Flequers, ha compartit el secret més preuat de la saga familiar: la recepta dels seus brunyols, "per no perdre les tradicions".

Ingredients

 • 1 kg de farina de força
 • 3 ous
 • 150 gr de sucre
 • pols de sal
 • 200 gr de garnatxa
 • 100 gr d'anís dolç
 • 100 gr de mantega
 • 20 gr de matafaluga
 • 100 gr de llevat
 • 200 gr de pasta mare
 • oli d'oliva
 • Dues llimones o pasta de llimona (opcional)

La recepta dels brunyols de l'Empordà pas a pas

 1. Posem 1 kg farina de força sobre la taula i fem una muntanya amb un forat al mig. Per cada quilo de farina, afegim tres ous al mig (on hem fet el forat per abocar-hi ingredients) i 100 grams de garnatxa. Afegim també 50 gr d'anís. Podem afegir-hi dues llimones o una mica de pasta de llimona i ho barregem tot per aconseguir la pasta.
 2. Quan estiguem pastant, afegim els 100 gr de mantega. Si la pasta se'ns enganxa a la taula, podem remullar la taula amb una mica d'oli d'oliva.
 3. Quan tinguem la pasta feta, afegim el 100 gr de llevat, 200 gr de pasta mare i, com són brunyols de l'Empordà, afegirem un rajolí d'oli d'oliva.
 4. Una vegada ho tinguem tot barrejat, aboquem els 150 gr de sucre, pastem una mica més i si la pasta està massa dura, la podem rebaixar amb una mica d'anís dolç.
 5. S'aconsella afegir la matafaluga al final per controlar-ne la quantitat. En aquesta recepta, farem servir 10 gr de matafaluga. Si no ens agrada, en podem posar menys.
 6. Sabrem que la pasta està ben feta quan l'estirem i no es trenqui. Si es trenca, encara no està llesta.
 7. Utilitzem un bol gran, posem un rajolí d'oli al fons, aboquem la pasta i tapem el bol amb un drap. Ho deixem reposar 30-45 minuts.
 8. Posem la pasta del bol sobre la taula i la tallem en forma de botifarra, per després fer-ne trossos més petits amb forma de brunyol. És important no desgasificar-lo, el gas fa que el brunyol sigui tou. No hem d'estirar massa la pasta perquè si no se'ns foradaran els brunyols i quedaran durs. Per aconseguir la forma ideal han d'estar més aixafats i prims pel mig que pels costats i no han de ser massa grossos perquè si no quedaran crus.
 9. Posem els brunyols en una safata amb oli perquè no s'enganxin i els posem una estona dins el forn (que ha d'estar una mica calent), mentre s'escalfa l'oli per fregir-los.
 10. Posem a escalfar l'oli, que no pot superar els 160º. Abans de fregir els brunyols, és important afegir una mica d'oli fred a l'oli calent. Així l'impacte de l'oli no serà tan brusc amb la pasta dels brunyols - que ja s'hauran inflat una mica al forn-.
 11. Fregim els brunyols amb oli abundant. En Domingo Cusí aconsella afegir una mica d'oli d'oliva a l'oli que utilitzem per fregir. Els brunyols han de tenir color de truita, si estan massa foscos, voldrà dir que quedaran durs.
 12. Una vegada hàgim fregit els brunyols, els arrebossem amb sucre, els deixem refredar i ja els podem servir. Bon profit!
Els brunyols de l'Empordà que no trobaràs a les botigues

En Domingo Cusí ha estat l'últim forner artesà de Roses. Després de 45 anys dedicats a oferir pa i brioixos artesans als empordanesos, ja s'ha jubilat. El seu despertador ja no sona a les 3.30 hores de la matinada. El dia que va tancar l'obrador, el passat 31 de maig de 2020, va oferir la seva recepta estrella per acomiadar el negoci i tancar una llarga etapa de la seva vida: brunyols i una copa de cava per tothom.

En Domingo és el tercer d'una nissaga de forners. El Forn Cusí va ser fundat per l'avi Domingo Cusí Trull, assassinat el 1937 durant la Guerra Civil a Montcada. L'àvia Ramona Coll Suquet, coneguda com la Ramoneta, es va fer càrrec del negoci que van seguir Francisco Cusí Coll i Maria del Carme Gener Trull, pares d'en Domingo i la seva germana Carmela.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad