El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Volíem gastar-nos 20.000 euros en la boda, però seran 25.000"

Un futur nuvi, una wedding planner, i el propietari d'una finca de bodes han vingut a El Balcó a parlar del món dels casaments: preus i novetats després de la pandèmia

"Volíem gastar-nos 20.000 euros en la boda, però seran 25.000"

"Volíem gastar-nos 20.000 euros en la boda, però seran 25.000"

19:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1682704291104/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Arriba la primavera, el bon temps i amb ell les bodes. Arriba aquell moment en què no hi ha setmana en què no sapiguem d'algú que es casa o que va a un casament.  I és que gairebé el 70% de les bodes a Catalunya, l'any 2021, es van fer entre el maig i l'octubre, la resta es van repartir entre els altres mesos de l'any. És temporada alta i això vol dir també que els preus pugen. Segons el portal bodas.net, de mitjana a Catalunya, es paga 18.400 euros, i és de les comunitats autònomes més barates. La més cara és Castella la Manxa, on el preu mitjà és de 33.000 euros, quasi el doble. Això sí, sigui aquí o a l'altra punta del país, la majoria dels diners van a parar al banquet. Segons el mateix portal, uns 12.000 euros.

Malgrat els preus, les bodes no han parat. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya l'any 2021 es van casar per l'església o el civil, 23.600 parelles. Una xifra que es manté bastant estable des dels anys 80. Només hi va haver una davallada del 42% durant la pandèmia, amb 10.000 casaments menys. És per això que avui volem parlar amb el Sergi, que es casa el pròxim 23 de setembre, amb la Marta, a la Baumeta al Berguedà; amb la Lídia Cañellas, wedding planner a Lidia's Events; i amb l'Eduard Fuertes, gerent de Torre Sever, de Caldes de Montbui.

Petits detalls que sumen 5000 euros més

Falta 5 mesos per la boda del Sergi i la Marta, ells sols s'han organitzat la boda i ja tenen moltes coses enllestides, com el lloc on el faran, a la Baumeta, al Berguedà. És un lloc que la seva futura dona "ja havia buscat abans que li demanés per casar-nos". La boda que tenen al cap és "una cosa petita i familiar" amb unes "70 persones com a màxim". I una boda així, de moment, ja s'ha sortit de pressupost: "La nostra idea era gastar-nos 20.000 euros en la boda, però ja en tenim dipositats 22.000". Així que han decidit apujar el pressupost fins a 25.000, no més.

Dins d'aquests diners, hi inclouen l'espai i el banquet, que els ha robat la meitat del pressupost; el vídeo i les fotos, la decoració, els anells... però el Sergi i la Marta han decidit fer ells mateixos algunes coses per estalviar-se diners. "Fem les invitacions a mà, hem comprat un tampó amb el nostre logo i la Marta hi ha fet dibuixos", explica el Sergi. També han fet ells el regal pels convidats o "alguns gerros" per posar-los com a decoració.

La dificultat de l'organització

El Sergi i la Marta organitzen la boda sense cap més ajuda, però hi ha altres parelles que opten per una wedding planner, com la Lídia Cañellas, que explica que la seva tasca és "acompanyar-los en tot el procés", adaptant-se a "les necessitats, gustos i pressupost", dels nuvis o núvies. La Lídia explica que el dia del casament els nuvis volen que "surti tot perfecte", però que també volen "estar pels convidats" i és aquí on entra la seva figura, en què hi hagi "un equip que es preocupi" i que els permeti gaudir del dia.

Preguntada sobre la mitjana de 18.000 euros per casament, que acaba sent de 25.000, la Lídia explica que "passa moltíssim més del que ens imaginem". Això és així perquè quan es comença un casament els nuvis comencen a veure que volen "un tipus de flors, un DJ concret..." o altres coses que fan pujar el pressupost. Ara bé, la Lídia ho té molt clar i és que "normalment la partida que s'endú més sempre és el banquet", que considera que és "el més important". Segons l'organitzadora de bodes, els convidats "no se'n recordaran de quin color portava el nuvi o del vestit de la núvia, però sí recordaran si han menjat bé, malament o si estava fred". Una altra cosa important, explica, és la part de les fotos i el vídeo: "és l'únic record que tindreu", per ella és una "inversió", més que una despesa, cosa amb la qual ha coincidit el Sergi, que ha tingut la sort que té "una companya de feina que és fotògrafa" i que els hi ha deixat a "500 euros". A part, han contractat algú pel vídeo, que els en cobra 800, "1300 en total, déu-n'hi-do, però hem tingut molta sort":

És car casar-se?

Depèn molt del nombre de convidats, que des de la pandèmia ha crescut: "Tenim casaments de més de 250 persones", explica l'Eduard Fuertes, gerent de Torre Sever. L'Eduard també diu que és determinant el moment en què decideixes casar-te: "Si parles de dissabtes de temporada alta, nosaltres estem a 160 euros per comensal més IVA amb un mínim 120 comensals adults". El gerent també parla del que demanen els nuvis, com "fotomatons o entrar en cotxes antics", i, de fet també s'han trobat "coses molt divertides" com "persones que volen entrar en globus". I ells sempre miren "de fer que passin" aquests desitjos.

La Lídia, per la seva banda, ho té molt clar, per ella és "el que pagaries per la tranquil·litat del teu casament". Amb el seu equip, explica treballen per "un casament que ens descrigui" i ha posat com a exemple una parella que es va casar amb una "escenografia de Mario Bros", ja que s'havien conegut jugant a aquest joc i 's'havien promès de la mateixa manera.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00