Llapis de memòriaLlapis de memòria
Ocio y cultura

Txell Feixas: "Quan les nenes libaneses es converteixen en adolescents, ja no poden sortir al carrer"

Va ser corresponsal a l'Orient Mitjà durant sis anys

Llapis de memòria de Txell Feixas (02/05/2023)

Llapis de memòria de Txell Feixas (02/05/2023)

01:00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_cat_llapisdememoria_20230502_150000_160000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui hem connectat les cançons del Llapis de Memòria de la periodista Txell Feixas –excorresponsal de TV3 a Orient Mitjà-, que acaba de publicar el llibre "Aliades", en el qual relata una de les històries que més l'ha colpit durant la seva estada al Líban.

La primera cançó que hem escoltat és Jóga de Bjork, un tema que es va convertir en la seva banda sonora durant el viatge que va fer a Islàndia -la Txell va agafar-se un any sabàtic quan es va tancar la corresponsalia a Beirut-. A continuació, ha sonat Vinc d'Un Poble de Judit Neddermann; "soc fan de la Judit des de sempre i aquesta cançó m'agrada especialment per l'amor amb què canta al seu poble. Un poble amb dinàmiques d'un lloc petit, com Sant Joan de Mediona, el meu poble. De petita no m'agradava ser una nena de poble, però amb els anys em sento molt afortunada d'haver nascut on he nascut".

Merry Christmas de Ryuichi Sakamoto és la següent cançó que hem trobat al Llapis de Memòria de la Txell Feixas; "durant molts anys vaig estudiar solfeig. Volia tocar el piano, però em vaig acabar decantant pel violoncel. La música de Ryuichi Sakamoto sempre m'ha meravellat. Admiro la capacitat que té de connectar amb el públic i deixar-lo hipnotitzat. Ser músic i aconseguir això m'hauria encantat". Tot seguit, ha sonat I'm Unstoppable de Sia, un tema que la connecta amb les nenes protagonistes del llibre "Aliades"; "quan l'escolto torno a veure aquelles nenes de tretze anys que, amb llàgrimes als ulls, m'explicaven que per molt que les peguin a casa per voler entrenar en un equip de bàsquet, no deixaran de fer-ho". Més tard hem escoltat Marrikh de Mashrou Leila; "és un grup libanès del qual em vaig enamorar només arribar a Beiurt. El cantant s'ha declarat obertament homosexual i, per aquest motiu, els han prohibit tocar a països islàmics com, per exemple, Egipte".

I encara hem tingut temps d'escoltar tres cançons més del Llapis de Memòria de la Txell Feixas: Masha'al de Rim Banna -"em connecta amb la fortalesa de les dones valentes del meu primer llibre"-, Je Veux de Zaz -"una cançó alegre i vitalista que aconsegueix canviar-me l'humor en només uns segons"- i, per acabar, ha sonat la banda sonora de la pel·lícula Slumdog Millionaire cantada per Jai Ho -"la banda sonora del meu viatge a l'Índia"-.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00