Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Falten metges de família: "Veus les condicions i fan que t'ho repensis"

L'adjudicació de places dels MIR del 2023 s'ha tancat amb 36 places vacants de l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a Catalunya

Falten metges de família: "Veus les condicions i fa que t'ho repensis"

Falten metges de família: "Veus les condicions i fa que t'ho repensis"

13:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1683620548486/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'adjudicació de places dels Metges Interns Residents (MIR) del 2023 va tancar aquest diumenge amb 36 places vacants de l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a Catalunya i 202 en total a l'estat espanyol. Així ho confirma la Subdirecció General d'Ordenació i Desenvolupament Professional del Departament de Salut.

Davant d'aquesta situació, el Ministeri de Sanitat ha obert una convocatòria extraordinària que es tancarà dijous d'aquesta setmana per a aspirants que van quedar sense plaça. Tot i que Salut va anunciar que mantindria els incentius econòmics per als residents que triessin l'especialitat, aquesta mesura que va impulsar l'any passat no ha estat suficient per evitar que Medicina Familiar quedés de nou amb places vacants.

En aquesta segona oportunitat, hi podran optar titulars estrangers sense permís de residència i, una novetat, aspirants que no hagin escollit plaça prèviament. Si s'ho han repensat, aquest any tenen aquesta possibilitat.

"No deixa de ser una especialitat que ofereix més places que les altres, hi ha molta demanda assistencial", assegura la Clàudia Baus, que està en el seu segon any de residència en l'especialitat de metge de família. "Formar un especialista són deu anys, ja anem tard, fa temps que això es va avisant i no arriben les solucions contundents", afegeix Jordi Mestres sobre les vacants, metge de família i vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC).

Les males condicions

"Hi ha poca rotació per aquesta especialitat durant la carrera i després veus les condicions i fan que t'ho repensis", destaca la Clàudia Baus. Les condicions de feina, amb salaris més baixos, les guàrdies i les agendes plenes de pacients, fan que els futurs metges descartin ser metges de família, la branca amb més precarietat i a la vegada la peça angular de l'atenció primària. "Necessitem que la medicina de família estigui present a totes les assignatures durant la carrera, és un problema que posa en perill un sistema de sanitat públic", recorda Mestres, "cal millorar les condicions".

Tanmateix, la Clàudia Baus està convençuda de seguir el camí cap a aquesta especialitat: "És molt bonica, estic encantada, hi ha molta companyonia i hi ha una relació de confiança amb el pacient especial perquè has de fer un seguiment crònic". "Si ara hagués de triar, ho tornaria a fer, som especialistes amb les persones, no amb les malalties, representa l'essència de ser metge", acaba Jordi Mestres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00