Sociedad

Amazon comença a servir comandes des d'El Far

El gegant del comerç electrònic dona feina a 900 persones però espera que d'aquí a tres anys la xifra augmenti fins a 1.500

Interior de la nau d'Amazon a El Far.

Interior de la nau d'Amazon a El Far. / Berta Artigas Fontàs

Girona

Amazon va inaugurar el seu flamant centre logístic d'El Fra el 17 d'abril i ahir van sortir les primeres comandes. La plantilla del gegant del comerç electrònic a l'Alt Empordà ja la formen 900 treballadors i l'objectiu és que d'aquí a tres anys arribin a ser-ne 1.500. La majoria dels empleats són de la zona, tot i que també n'hi ha 47 que han arribat d'altres centres (set dels quals, des del de Martorelles).

Amazon inaugura el centre d'El Far

08:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1683727815560/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El nou centre, que ha suposat una inversió de 200 MEUR, està totalment robotitzat i mou xifres ingents. Compta amb més de 3.000 robots, 23 quilòmetres de cintes i pot arribar a expedir fins a més de 600.000 comandes en un sol dia, que es repartiran tant a la seva àrea d'influència -nord de Catalunya, Catalunya Nord i Sud de França- com arreu d'Europa.

El centre logístic és, de fet, com una ciutat petita. Segons explica el seu director, Jordi Bellana, a la planta hi conviuen treballadors "de 39 nacionalitats diferents", amb una edat mitjana de 33 anys. Entre el 35 i el 40%, són dones (cosa que supera amb més de deu punts la mitjana del sector).

Dins la planta d'Amazon, hi ha fins a 60 perfils professionals diferents. El més nombrós, el de mossos de magatzem. L'Èric Sibecas, de Llançà (Alt Empordà), és un d'ells. Treballa a la zona de preparació de comandes. Fa un parell de mesos que ha creat la seva pròpia empresa, i haver entrat a treballar a Amazon li permet "tenir una part fixa per cobrir despeses" mentre assenta la seva. "Com que hi ha torns rotatius, això em dona llibertat", subratlla.

El nou centre logístic de l'Empordà és el primer de primera milla robotitzat que la multinacional ha inaugurat a Europa aquest 2023. Bellana subratlla que la robotització és un dels puntals. N'hi ha, per exemple, a la zona de rebuda de mercaderies, a la zona de paletització o a tota la part on es preparen les comandes. A més, això també es combina amb intel·ligència artificial. És el cas, per exemple, dels dispositius que porten a l'armilla els empleats que han d'entrar a la zona on hi ha les estanteries mòbils.

El nou centre logístic d'Amazon al Far d'Empordà està distribuït en tres plantes. Cadascuna, ocupa uns 50.000 metres quadrats. Cada pis equival a la superfície que sumen 22 camps de futbol. A les dues plantes superiors és on s'emmagatzemen les unitats; i a la inferior, on es reben els productes i s'acaben de preparar les comandes. Per garantir la confidencialitat, tot va amb codi de barres; l'etiqueta amb el nom i l'adreça dels clients no es posa fins al final, a través d'una màquina que fa servir un làser per identificar-les.

Jordi Bellana explica que els moments en què el centre arribarà a la màxima capacitat d'expedició seran, precisament, els de "màxima demanda". Cita, sobretot, el Black Friday i la campanya de Nadal. "Apart d'això, però, també tenim campanyes 'prime', per exemple al juliol, o d'altres en què augmenten específicament les comandes d'alguns productes, com ara els llibres per Sant Jordi o a l'inici de curs", explica el director.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad