Sociedad

La inflació "cronifica" el nombre de famílies ateses per Càritas a Girona

L'entitat va atendre 27.351 persones el 2022, pràcticament les mateixes que el 2021 i un 12% més que abans de la pandèmia

D'esquerra a dreta: Caye Gómez, responsable d'anàlisi social de Càritas; Dolors Puigdevall, presidenta, i Martí Batllori, Secretari General.

D'esquerra a dreta: Caye Gómez, responsable d'anàlisi social de Càritas; Dolors Puigdevall, presidenta, i Martí Batllori, Secretari General. / ACN

Girona

Càritas Girona alerta que la "inflació disparada cronifica" el nombre de famílies vulnerables que atenen. L'increment de preus experimentat els últims mesos ha fet que el 67% dels qui han de recórrer a l'entitat no puguin comprar productes frescos tan bàsics com carn o peix. A més, aquesta inflació del 2023 tampoc permet mantenir una temperatura adequada a les llars del 66% d'aquestes famílies.

Des de l'entitat ho veuen com "la principal preocupació" ara mateix perquè "pot normalitzar" la pobresa en la que viuen aquestes persones. A tot això, cal tenir en compte que una de cada tres persones que va anar a demanar ajuda tenia menys de 35 anys.

El responsable d'anàlisi social de Càritas, Caye Gómez, assenyala que els preocupa que la gent que se'ls adressa "vegi com una cosa normal" no poder comprar productes frescos o no poder dedicar recursos a l'oci. La directora de l'entitat, Dolors Puigdevall, adverteix que si no es fa res al respecte "ens carregarem una generació sencera".

L'increment de preus ha provocat que el 60% de les persones no puguin pagar el lloguer, la hipoteca o els rebuts de llum, aigua o gas i s'arrisquin a perdre el seu sostre i que el 18% es vegin obligats a ocupar.

L'increment d'usuaris que vivien al carrer i que han necessitat ajuda és especialment significatiu, si es tenen en compte les dades abans de la pandèmia. En concret, ha crescut un 57% el nombre de persones sense llar ateses entre 2019 i 2022. En aquest període ha crescut també un 22% les famílies que no poden cobrir les necessitats bàsiques.

Puigdevall ha explicat, que molta de la gent que els arriba ho fa amb "un perfil educatiu molt baix" fet que provoca que es tardi més del que és habitual a poder-los integrar i permetre que siguin persones autònomes. Això, sumat al fet que ni treballant poden aconseguir aquesta autonomia fa que fins i tot costi motivar-los.

A l'Aquí Girona hem analitzat la situació amb la directora de Càritas Girona, Dolors Puigdevall.

Dolors Puigdevall, directora de Càritas Girona

12:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684236824841/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad