Sociedad

Sílvia Paneque (PSC): "Girona no està bruta, està desendreçada"

Paneque encapçala per tercera vegada la llista del PSC que aspira a l'alcaldia, després de tenir 6 regidors en els últims comicis

Eleccions Municipals 2023, Sílvia Paneque (PSC)

Eleccions Municipals 2023, Sílvia Paneque (PSC)

29:03

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684921713205/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

"Aquest any hem detectat que la ciutadania té molt interès per les propostes polítiques" apunta Silvia Paneque, alcaldable del PSC Girona. "Hi ha un clima més propositiu". Química de professió, encapçala per tercera vegada la candidatura socialista i en les últimes eleccions va obtenir 6 regidors. El seu lema és 'Tu que estimes Girona, pensa en mi' i ja ha assegurat, que "si és alcaldessa, no continuarà sent diputada al Parlament".

Preguntada sobre possibles pactes postelectorals, la candidata ha assegurat que "Geis ha mantingut el fons i ha rebaixat les formes", fent referència les declaracions que va fer la candidata de JUNTS pocs dies abans de començar la campanya electoral. Ella assegura que "no tanca cap barrera" i va més enllà: "estic convençuda que guanyarem les eleccions".

Parlant del programa electoral, els socialistes plantegen eixamplar el centre de la ciutat, el que diuen que és "un primer pas ambiciós". També plantegen una comissària per l'Agenda 2030, que tingui "una mirada transversal entre polítiques de sostenibilitat i urbanisme".

Pel que fa a polítiques d'habitatge, Paneque ha assenyalat la creació del futur campus de salut com una "gran oportunitat". També volen impulsar polítiques perquè hi hagi "diversitat entre barris", que no hi hagi "illes". En els casos de Pont Major i Girona Est, plantegen "propostes més contundents", com per exemple, ubicar-hi una instal·lació vinculada a la universitat, que aporti gent nova al barri. També ha defensat que volen arribar a un 15% d'habitatge de gestió pública, i que per això, s'haurà "de construir, mobilitzar pisos buits i reclamar els habitatges de la SAREB".

Gestió del turisme

Paneque també ha explicat perquè no estaven a favor del topall del 15% d'habitatges d'ús turístic per barris. Una mesura aprovada per l'Ajuntament. Pels socialistes, caldria una modificació del pla especial del Barri Vell i el Mercadal, per així tractar també altres temes, com tipologies i equilibri entre negocis. Assegura que els "preocupa els problemes de convivència que es puguin causar". I conclou, que aquesta proposta "no obre la porta a 7 mil habitatges d'ús turístic, com diuen altres grups polítics".

Pel que fa al turisme de bicicleta, el grup proposa crear un HUB a Domeny, construït entre el sector públic i privat. "Així, les entrades i les sortides, que són les que generen problemes de convivència, es farien de manera més controlada". Paneque també ha subratllat que els negocis relacionats amb aquest sector "es queixen que no tenen l'acompanyament de l'ajuntament".

Ciutat dels 5 minuts

Una altra aposta dels socialistes és la ciutat dels 5 minuts, un model que suggereix tenir els serveis públics en un passeig de 5 minuts. En aquest sentit, Paneque ha assegurat que "a Girona ja tenim una bona xarxa, però no a tots els barris". Ha explicat que també calen "espais públics, que convidin a la trobada i adaptats al canvi climàtic". "Girona és una ciutat dura, hi ha molta plaça de pedra, hem de generar espais verds" ha dit.

En seguretat, el programa electoral dels socialistes planteja una "policia de proximitat, que conegui als habitants de la seva zona". La candidata socialista també ha defensat que cal una ampliació de la plantilla. Un fet, "que està causant malestar dins del cos". En aquest sentit, prenen el compromís d'ampliar 10 agents cada any. També volen impulsar el programa d'escales segures -copiat de Salt- i reimpulsar el d'agents tutors, que tracten problemes d'assetjament i consum a col·legis, i que ara només en queda un a tota Girona.

En neteja, ha assegurat que Girona "no està bruta, està desendreçada", i ha explicat que els veïns es queixen per les "males herbes, bancs trencats i voreres en mal estat". També ha defensat treure el mercat setmanal de la Devesa, per posar-lo en una zona "més cèntrica". A més, proposar activitats en aquest parc urbà i que "la gent de Girona s'acostumi a anar-hi".

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00