Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Cinema africà: "El racisme generalitzat, social i informatiu fa que hi hagi un buit enorme de relats i històries africanes"

Avui comença a Barcelona el Festival Wallay, un viatge a l'Àfrica a través del seu cinema

Cinema africà: "El racisme generalitzat, social i informatiu fa que hi hagi un buit enorme de relats i històries africanes"

Cinema africà: "El racisme generalitzat, social i informatiu fa que hi hagi un buit enorme de relats i històries africanes"

11:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1685014844078/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El cinema africà resulta desconegut per moltes persones i part d'aquest desconeixement té com a arrel el racisme social i informatiu que s'ha produït al llarg de la història. Tot i l'existència d'un cinema africà, hi ha una manca de relats i històries, però, iniciatives com el Festival Wallay intenten fer a través del llenguatge cinematogràfic i les expressions culturals "un viatge a la diversitat i creativitat del continent africà".

Desconeixement amb origen racista

"El racisme generalitzat, social i informatiu fa que hi hagi un buit enorme de relats i històries africanes", comença explicant Gemma Parellada preguntada per quin motiu existeix una manca de desconeixement cap al cinema que es crea a Àfrica. En la mateixa línia, Saiba Bayo, politòleg i filòsof natiu del Senegal afegeix que: "El cinema és ja una creació d'imatge i la imatge que s'ha construït d'Àfrica és la dels oprimits". Bayo ha explicat com durant l'època colonial, el cinema va ser el braç executor del colonialisme, fet servir per "justificar que els negres eren inferiors, salvatges i que s'havien de civilitzar i colonitzar".

"El naixement del cinema coincideix amb l'expansió colonial i, per tant, hi havia una necessitat de justificar i demostrar la imatge salvatge i inferior dels colonitzats no tan sols a Àfrica, sinó també a Llatinoamèrica", comenta Saiba Bayo, donant dades de context que demostren com els països europeus colonitzadors realitzaven produccions per justificar les seves accions.

La necessitat de crear un festival

"Si tothom s'imagina Nova York o París tot i no haver estat és gràcies al cinema i si nosaltres tenim la sensació de ser propers a certs llocs i comunitats és perquè ho hem vist a través de les pantalles", explica Gemma Parellada, justificant el paper tan important que el cinema té en les construccions dels imaginaris col·lectius. En el cas espanyol, Parellada apunta que: "Tot el que arriba a Barcelona i a Espanya sobre Àfrica té a veure amb documentals de temes vinculats al conflicte i a la problemàtica social". La corresponsal reitera que el mostrat als documentals és només una porció molt petita d'una realitat molt complexa.

"Wallay sorgeix per intentar obrir una finestra petita, però variada i que hi hagin convidats que puguin tenir converses directes amb el públic i tenir un contacte directe", destaca Gemma Parellada sobre la idea de crear el festival per apropar produccions i director d'origen africà a un públic més gran. "El missatge que es veu a través de la pantalla està controlat i als distribuïdors de pel·lícules africanes els interessa vendre una imatge estereotipada i exotitzada", comenta Saiba Bayo destacant que fins que els distribuïdors no es prenguin seriosament el que significa veure una pel·lícula africana, els espectadors no les veuran.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad