Sociedad

Lluc Salellas (Guanyem): "Volem un carrer sense cotxes a cada barri de Girona"

Salellas es presenta de nou com a cap de llista de Guanyem, que va ser segona força política al consistori l'any 2019

Eleccions Municipals 2023, Lluc Salellas (Guanyem)

Eleccions Municipals 2023, Lluc Salellas (Guanyem)

29:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1685005750817/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Lluc Salellas, periodista i politòleg, es presenta per Guanyem Girona. És la tercera vegada que va en una llista per l'Ajuntament de Girona, segona com a alcaldable d'aquesta formació política amb qui va obtenir sis regidors en les passades municipals i es va situar com a segona força al consistori. "És ara" és el seu lema, segons Salellas perquè porten "molts anys treballant en aquest programa i aquest projecte". Pel que fa a en escenaris postelectorals, apunten que Esquerra és el partit amb "més proximitat política" però "no es tanquen portes" en pactar amb ningú.

El seu programa electoral comença per l'apartat d'educació intencionadament. "Ens sembla que l'ajuntament hi pot fer molta feina i tenim molts reptes al davant" ha assegurat Salellas. En aquest sentit, plantegen recuperar l'escola d'oficis per formar persones en àmbits on les empreses "no troben mà d'obra". A més, ha explicat que els agradaria que "les escoles no tanquessin a quarts de cinc", sinó que s'hi fessin activitats per a tothom fins a les 8 del vespre. Treballaran per recuperar el teatre de l'Institut Narcís Xifra per dotar d'un espai cultural Pont Major, "un barri sense equipaments culturals de primer nivell".

Un altre punt destacat del programa de Guanyem és la cura de la gent gran. "Representen més d'un 20% de la població de la ciutat" ha explicat Salellas, "per això volem una regidoria que incorpori la seva mirada en les polítiques que fem". Millorar voreres, garantir menjadors socials i l'oferta cultural, i adaptar la Girocleta a aquest col·lectiu són propostes que defensen. "Hem d'entendre la gent gran com un actiu i hem de garantir que no estiguin soles" ha assegurat. També ha defensat que volen crear un "espai on els joves puguin programar" així com augmentar la interactuació de l'ajuntament amb aquest col·lectiu.

En habitatge, prenen el compromís d'ampliar "entre 100 i 200 habitatges gestionats per l'ajuntament cada any", així com construir una residència d'estudiants. També treballaran perquè la SAREB cedeixi edificis a l'ajuntament, i que la Generalitat comenci un procés d'expropiació també a la ciutat. Pel que fa als habitatges d'ús turístic, ha recalcat que segons Guanyem, un 15% d'aquest tipus de pisos a cada barri "és una barbaritat" i ha assegurat que no poden permetre que "hi hagi set mil pisos d'ús turístic a Girona".

En cultura, defensen destinar els diners a qui fa cultura "els 365 dies l'any". En aquest sentit, creuen que s'ha de descentralitzar els equipaments del centre, i per això, defensen un equipament cultural nou al sud de la ciutat que funcioni també com a espai de creació, a més d'obrir una biblioteca al centre de la ciutat, a la Casa de Cultura. "Els festivals s'emporten més de 800 mil euros de pressupost, i el programa del teatre municipal, només 290 mil. Ens hem de plantejar si hi ha festivals que cal que continuem fent" ha assegurat.

Fer arribar el Temps de Flors als barris i convertir-lo en un projecte "que tothom el pugui gaudir" són més propostes de Guanyem, així com "recuperar lavabos públics" i garantir "oci a l'aire lliure". Salellas també ha defensat un eix pacificat, "on es pugui passejar i mirar aparadors" a cada barri, a més de facilitar els tràmits per obrir comerços.

En mobilitat, tenen clar que no poden canviar la ciutat "de la nit al dia", però tampoc volen "perdre l'horitzó". "La ciutat d'aquí quatre anys ha de ser diferent en mobilitat" ha assegurat. Proposen més freqüències (sobretot en cap de setmana), una prova pilot d'algun bus nocturn així com la perspectiva d'una àrea urbana, millorant la connexió amb els veïns de Vilablareix, Celrà i Riudellots, entre d'altres. Avançar cap a un nou model energètic també és un punt que tenen al seu programa electoral. En aquest sentit, asseguren que "sis equipaments estan incorporant plaques solars" per una iniciativa del seu grup polític, però que "s'ha d'anar més enllà". Per això volen implementar comunitats energètiques i traçar llaços amb Som Energia.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad