Economía y negocios

Per què les cases de fusta estan de moda?

L'ús de la fusta com a material constructiu és més sostenible i eficient i, a més, pot impulsar la indústria de la fusta a Catalunya i ajudar a regenerar els boscos.

La construcció amb fusta està en expansió (Construmat - Fira de Barcelona) / EXIT

Barcelona

L'ús de la fusta com a material de construcció està de moda. El seus partidaris defensen que és el material més sostenible perquè és aïllant, versàtil i resistent i, a més, redueix notablement la petjada de carboni. La seva utilització redueix les emissons contaminants i també garanteix l'eficiència energètica dels edificis. Per tot plegat molt professionals asseguren que la fusta -més lleugera, natural i transpirable- és el material constructiu del segle XXI i acabarà recuperant el terreny perdut per desbancar, en molts casos, el formigó i l'acer.

Les construccions de fusta han estat les grans protagonistes del saló Construmat que ha tornat a la Fira de Barcelona després del parèntesi de la pandèmia. La sostenibilitat ha estat el tema insígnia del certamen i l'ús de la fusta ha centrat bona part de les propostes. Un dels estands estrella ha estat, precisament, una casa de fusta, de 97 metres quadrats, dissenyada i feta per a l'ocasió: esquelet de fusta, parets de palla, maons de pallofa d'arròs i coberta vegetal. Un habitatge que, a més, ha estat dissenyat per poder seguir tots els criteris de la 'bioconstrucció', és a dir, s'ha projectat una casa sostenible, saludable i energèticament eficient gràcies a les propietats dels seus materials.

"Es pot construir d'una altra manera", afirma Salvador Ordóñez, fundador de World Wood Future. Insisteix que la fusta és un material de primera qualitat per construir fins i tot en alçada i, a més, hi ha una sèrie de materials emergents, com la palla, la pallofa d'arròs o la tija dels girasols, que demostren que "el món de la construcció està canviant per atendre l'emergència climàtica". Ordóñez subratlla que l'ús de la fusta i d'altres materials naturals no és ciència ficció, sinó una opció real i en auge a Catalunya que, en un futur proper, pot convertir-se en una opció majoritària també per aixecar blocs de pisos.

Un exemple és l'edifici Pallars que al Construmat ha rebut al premi TOP3 Sostenibilitat. És un bloc residencial, de 7 plantes, que s'està aixecant al barri de Besòs de Barcelona. Són 42 pisos de lloguer social que estaran disponibles a partir de 2024 i que han estat impulsats per l'Institut Municipal d'Habitatge. Per construir l'edifici s'han usat més de 1.000 peces de fusta prefabricades per reduir l'impacte ambiental i retallar el termini d'execució.

La construcció industrialitzada reduirà notablement el preu de les promocions

És molt més car construir una casa de fusta? Doncs, d'entrada, no. Segons World Wood Future, el metre quadrat construït pot costar entre 1.600 i 2.500 euros, un preu similar al de qualsevol construcció convencional. A més, els defensors de la fusta també insisteixen que gràcies a la construcció industrialitzada els costos i també els residus es reduiran notablement. "És una construcció molt més ràpida, eficient i sostenible", afirma Stefano Ascione, director de màrqueting d'Arquima, una promotora d'Abrera, líder en la construcció industrialitzada amb fusta i criteris de sostenibilitat. Destaca que l'unic que comparteixen amb les construccions convencionals és el temps que triga un ajuntament en donar-te la llicència. La resta és molt més ràpid: "les peces es poden fabricar en tres dies, muntar en una setmana i tenir tots els acabats en menys de dos mesos", conclou Ascione.

L'ús de la fusta com a material constructiu, a més, té una altra derivada: pot impulsar la indústria de la fusta a Catalunya i, per tant, ajudar a regenerar els boscos. Aquesta és una de les reivindicacions del sector que recorda que més del 60% del territori català és forestal. "Som un territori que no tenim gas, no tenim petroli, però tenim fusta i l'hem d'aprofitar", subratlla Sergi Sebastià, director comercial del Grup Sebastià, una empresa familiar de Rialp, al Pallars Sobirà, que fabrica estructures amb fusta natural del Pirineu. A més, la companyia també treballa com a serradora i explotadora forestal i assegura que la demanda de cases de fusta s'ha doblat en pocs anys i, ara mateix, ja en construeixen entre cinc i sis cada mes.

"La fusta té unes característiques molt bones, en origen ajuda a la regeneració dels boscos i, a més, a Catalunya tenim molts boscos que podrien ser utilitzables", destaca Xavier Vilajoana, president de Construmat i de l'Associació de Promotors d'Edificis de Catalunya. "Els propietaris dels boscos estarien encantats que s'hi fes una gestió perquè no tenen mitjans per fer-ho i aquí és on l'administració s'hi hauria de posar per impulsar aquesta indústria.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
  •