Gastro

Torna El Bulli, ara com un museu

elBulli1846 obre les portes com a museu el pròxim 15 de juny

El chef Ferran Adrià posa ante la exposición 'elBulli: Ferran Adria and The Art of Food', que puede verse en la Somerset House de Londres hasta el próximo 29 de septiembre.REUTERS / NEIL HALL

Barcelona

El pròxim 15 de juny, elBulli1846 obrirà les portes per primera vegada. No serviran menjars, serà el primer restaurant del món convertit en museu. Un espai únic creat i pensat per salvaguardar el llegat de elBulli, ubicat a la mítica Cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus (Girona), amb l'objectiu de promoure l'actitud innovadora i generar contingut de qualitat per a l'educació i l'autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.

El 1846 va ser l'any que va néixer August Escoffier, el pare de la cuina moderna i 1846 van ser el nombre de plats que es van elaborar a elBullirestaurante fins que va tancar les seves portes. "Hem volgut retre homenatge al passat, per això l'espai s'anomena elBulli1846".

ElBulli1846, comprèn un espai de prop de quatre mil metres quadrats a través dels quals es proposa un recorregut que indueix a reflexionar sobre la gastronomia i la innovació, retre homenatge a tots els Bullinianos, explicar la història de elBulli com a empresa, així com tots els projectes que du a terme elBullifoundation, entre els quals es troben la Bullipedia i elBulliDNA.

Per Ferran Adrià, alma mater del projecte i qui va convertir a elBulli en el millor restaurant del món, elBulli1846 “pretén salvaguardar el llegat de elBulli i, sobretot, que les persones que no van venir, però també les que van venir, puguin comprendre què va passar aquí, com ho vam fer perquè elBulli fos elBulli”.

Al llarg de seixanta-nou instal·lacions, artístiques, conceptuals i audiovisuals, el museu posa a disposició del visitant tots els recursos per entendre perquè elBulli va ser elBulli i va canviar el paradigma de la gastronomia mundial. A més, explica, amb varis dels projectes que lidera la fundació, perquè elBulli roman viu i com, més enllà del passat, mira cap al futur per seguir fent història.

¿Què és cuinar?, ¿Com va començar la cuina?, ¿Què és crear?, ¿Quins processos intermedis intervenen en el dia a dia de la restauració gastronòmica?, elBulli1846 convida a reflexionar sobre el coneixement i la innovació. En aquest sentit, Lluís García, director general de la fundació, afirma: “Volem que totes les persones que visitin el museu comprenguin com elBullirestaurante va aconseguir generar un impacte tan gran a escala mundial, i també provocar una reflexió sobre la seva relació amb el coneixement i la innovació”.

Es podrà visitar durant 3 mesos

Les entrades del museu ja es poden comprar a través de la web d'elbullifoundation i podrà visitar-se durant un període de tres mesos (des del 15 de juny al 16 de setembre). La resta de la temporada es transformarà en elBulliDNA i es dedicarà a investigar, experimentar i fer difusió dels continguts desenvolupats a través de les convocatòries que comptaran amb la participació d'equips multidisciplinaris.

Què ofereix el museu?

En accedir a l’edifici històric que va albergar elBullirestaurante durant cinquanta anys (i que s’ha conservat íntegrament), el visitant llegirà, "crear és no copiar" una frase que dona sentit a tot allò que es trobarà a l’interior de l’icònic espai que allotjava el restaurant més influent del món.

Ferran Adrià reconeix que en aquesta nova etapa hi ha dues visites possibles: “La del que ja va estar al menjador de elBullirestaurante i que s’emocionarà amb aquesta visita perquè li vindran records i després, la de les persones que no hi van ser mai, que podran viure-ho d’una altra manera, molt bonica i especial”. I afegeix: “¿S’hi podrà menjar? No, si no seria un restaurant. El nostre lema és menjar coneixement, crec que és una metàfora molt bonica per explicar el que qualsevol persona es trobarà a elBulli1846”.

La sala és un altre dels escenaris de la visita, amb tots els elements originals – estovalles, vaixelles i cristalleries originals – al mateix lloc i que permetrà viure de nou un servei al menjador de elBulli. Com també la cuina des d’on Ferran Adrià, Juli Soler i l’equip creatiu, van concebre les 1846 elaboracions finals que es degusten, que permetrà comprendre millor el sistema de planificació, organització i funcionament d’un restaurant gastronòmic i en la que s’hi han recreat vint-i-vuit plats icònics de elBulli.

El visitant podrà descobrir què va aprendre elBulli d’altres disciplines i com van retro alimentar la seva capacitat innovadora amb la visita a l’edifici dedicat a les relacions interdisciplinàries. En aquest, s’hi trobaran els esquemes, les llibretes i els mapes per a crear, el món de l’art o el viatge crucial de Ferran Adrià al Japó, etc. El recorregut finalitza amb elBulliDNA, una de les instal·lacions més disruptives, visualment parlant –té forma de roca i s’integra en el paisatge del Cap de Creus – on, des del mes de juny al mes de setembre, mostrarà tots els projectes i labs que s’han fet des de l’any 2011 fins avui. I la resta de l’any, serà l’espai concebut per a la investigació que es du a terme a elBulli1846.

Lluís García, director general de elBullifoundation, afirma: “Estem molt feliços d’obrir de nou les portes d’aquest lloc que va significar tant per milions de persones i de sumar riquesa a una oferta cultural cada vegada més potent al nostre territori”. elBulli1846 disposa d’aparcament propi, encara que promou l’accés al recinte mitjançant un mini bus exclusiu del museu, des de Roses, per a reduir l’impacte de la mobilitat generada per les visites particulars en cotxe.

Horaris i tarifes

9.30 - 20.00 h

Obert del 15 de juny al 16 de setembre

Diumenges, tancat

Visita a elBulli1846

27,50€ General

20,50€ Reduïda

0,00€ Gratuïta

Visita a elBulli1846 + Transfer amb bus

Aparcament gratuït en parada de bus a Roses

27,50€ General

20,50€ Reduïda

0,00€ Gratuïta

Sortida a: Carretera Besalú-Roses s/n (Roses 17480) 42°16'02.7”N 3°09'44.6”E

A causa de la restricció d'accés per a vehicles al Parc Natural del Cap de Creus, s'aconsella adquirir l'entrada amb transfer amb bus inclòs.

Visita a elBulli1846 + Tren turístic Inclou 1h 30min de trajecte pel parc natural del Cap de Creus

45,50 € General

38,50 € Reduïda

12,00 € Menors de 11 anys

Parking elBulli1846

Prèvia Reserva

19,50€ General (3h)

Guia multimèdia inclosa.

+2,5€ Despeses de gestió a taquilles.

Guia multimèdia inclosa. +2,5€ Despeses de gestió a taquilles.

Reduïda: Persones amb gran discapacitat, majors de 65 anys, estudiants de formació reglada, titulars del Carnet Jove, menors de 16 anys i residents a Roses.

Gratuïta: Acompanyant de les persones amb una gran discapacitat i menors d'11 anys de la mateixa unitat familiar

Èrika García Pujol

Èrika García Pujol

Responsable digital de SER Catalunya. Graduada en periodismo por la Universidad Autònoma de Barcelona...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00