Sociedad

Els alcaldes recent escollits hauran de desplegar el porta a porta o introduir contenidors intel·ligents el 2025

A principis de l'any vinent s'aprovarà la nova Llei de Residus, que obligarà a desplegar aquests sistemes de recollida d'alta eficiència per complir amb les exigències de Brusel·les en matèria de reciclatge

Contenidor de recollida porta a porta / Gaspar Morer gasparmorer.cat

Barcelona

A principis de l'any vinent el sistema de recollida d'escombraris porta a porta, o la introducció de contenidors intel·ligents, seran obligatoris a tot Catalunya. Els ajuntaments tindran 3 anys a partir d'aleshores per adaptar-se a la norma, però l'Agència de Residus ho veu com una mesura necessària per complir amb els nivells de reciclatge exigits per la Unió Europea.

La separació adequada de residus es duplica amb aquests sistemes, i el 2030 Brusel·les només permetrà que un 10% del total de deixalles acabin als abocadors, un objectiu que ara mateix està lluny perquè la xifra avui dia és del 35%. Per això l'Agència de Residus és contundent al respecte: aquests sistemes han d'aplicar-se a tot el territori. Isaac Peraire, director, en declaracions a SER Catalunya, diu que "cal que els ajuntaments posin sistemes d'alta eficiència, especialment Barcelona i l'Àrea Metropolitana, perquè les dades ens diuen que és una mesura necessària".

El sistema de recollida de residus porta a porta és una de les assignatures pendents a Barcelona i l'Àrea Metropolitana.

El sistema de recollida de residus porta a porta és una de les assignatures pendents a Barcelona i l'Àrea Metropolitana. / Comú d'Andorra la Vella

Peraire assegura que el porta a porta és el sistema que més bons resultats dóna i de manera més ràpida. De fet, posa èmfasi en que els resultats al barri de Sant Andreu, a Barcelona, demostra que els resultats són bons. El percentatge de reciclatge és el 81% quan la mitjana de l'AMB no arriba al 40%. Ara mateix la llei està redactant-se i el govern l'aprovarà en consell executiu a finals del 2023 o principis del 2024.

Com funcionen el porta a porta i els contenidors intel·ligents?

Avui en dia 300 municipis fan servir aquests sitemes de recollida d'alta eficiència a Catalunya, que es poden aplicar de manera molt diferent. El sistema porta a porta consisteix en deixar les escombraries davant de casa enlloc de portar-les al contenidor. El gran condicionant i el que més afecta al dia a dia dels ciutadans és que hi ha dies i hores concretes per a cada tipus de residu: un dia per l'orgànica, un altre pel plàstic, un altre pel vidre...

En paral·lel, els contenidors intel·ligents funcionen amb una identificació electrònica de cada veí, de manera que queda registrada la brossa que llencen, les hores del dia i la freqüència. Habitualment es fan servir pels residus orgànics, ja que en aquest cas no hi ha horari de recollida i així s'evita que aquestes escombraries més delicades s'acumulin a les cases provocant males olors.

El tradicional sistema de contenidors és menys eficient a l'hora de separar la brossa adequadament.

El tradicional sistema de contenidors és menys eficient a l'hora de separar la brossa adequadament. / ACN

Un canvi de rutina que afecta directament a la ciutadania

L'Agència de Residus admet que aquests sistemes tenen pros i contres... I que afecten molt a les rutines que els veïns i veïnes han tingut tota la vida. El sistema porta a porta obliga a tenir un horari per llençar la brossa, un fet al que gairebé ningú està acostumat a grans zones urbanes, i és molt més car que el tradicional sistema de contenidors. No obstant, les dades demostren que es passa, aproximadament, del 30% de recollida selectiva al 80% i que és molt efectiu.

A zones com el districte de Sant Andreu, a Barcelona, hi ha hagut contestació veïnal contra la modificació del sistema de recollida, amb denúncies de mal funcionament del porta a porta... Però fa anys que el sistema funciona a centenars de municipis, incloses algunes ciutats petites com Berga, Santa Coloma de Farners, Cervera, Corbera de Llobregat, Capellades, Canet de Mar, La Garriga o Navàs. També s'ha començat a fer a zones de Lleida, Girona, Mataró o Barberà del Vallès, tot i que encara en petits percentatges. La gran assignatura pendent és a Barcelona i les grans ciutats de l'Àrea Metropolitana.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00