Sociedad

Dimiteix la directora general de presons, Paula Montero

El Govern té previst nomenar aquesta setmana al nou director d'Afers Penitenciaris, José Maria Montero, que fins ara era responsable de les investigacions internes

La directora general d'Afers Penitenciaris, Paula Montero, el 16 de juny en un acte al CEFJE. / ACN

La directora general d'Afers Penitenciaris, Paula Montero, el 16 de juny en un acte al CEFJE.

Barcelona

La directora general d'Afers Penitenciaris, Paula Montero, ha dimitit del càrrec per qüestions personals. Segons expliquen múltiples fonts penitenciàries a SER CATALUNYA, Montero va comunicar la seva sortida fa setmanes als responsables de la Secretaria de Mesures Penals. El canvi a la direcció de presons es materialitzarà aquesta setmana, previsiblement dimarts, quan el Govern nomeni al seu successor. La persona escollida és José Maria Montero, fins ara cap d'inspecció dels Serveis Penitenciaris, el responsable últim de les investigacions internes a treballadors de presons.

Paula Montero, de la màxima confiança del responsable de presons, el secretari general Amand Calderó, seguirà vinculada al Departament de Justícia però assumint un càrrec menys exigent, per petició pròpia. Des de la conselleria destaquen "la vàlua tan professional com personal" de Montero, "que ha fet aportacions fonamentals durant aquests mesos". L'equip de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, respecten la decisió personal de Montero i reiteren agraïment per la tasca que ha dut a terme, i que fa un parell d'anys la va enemistar amb bona part dels sindicats de funcionaris de presons.

Psicòloga de formació i especialitzada en tractament penitenciari, Montero va entrar a treballar a les presons catalanes l'any 1987, fa 36 anys. Com a psicòloga va treballar a la presó Model, a Quatre Camins i a la presó de dones de Barcelona, Wad-Ras, on va arribar a ser-ne directora amb només 29 anys. Poc després d'assumir-ne la direcció, va patir un intent de motí a la presó que va resoldre amb èxit, segons recorden diversos companys de la presó.

Más información

Dècades després, amb 56 anys, també va ser directora de la presó de Lledoners durant 2017, coincidint amb l'empresonament de bona part dels líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem. "Als centres és on es pot copsar de primera mà la complexitat, utilitat i importància social de la tasca que fem els penitenciaris", assegurava l'any passat. Montero impulsar també el Projecte d’igualtat de gènere i prevenció de violències masclistes a l’execució penal fa dos anys.

La seva estada a Lledoners, però, no va ser plàcida, segons admeten treballadors del centre. L'empresonament dels presos, les propostes de classificació, els permisos, les concentracions de suport, però també les crítiques van fer de l'embolcall de Lledoners una olla pressió, que, en bona part, va assumir la Secretaria de Mesures Penals. L'aleshores consellera Esther Capella i el secretari Amand Calderó van haver de fer un exercici de transparència i alhora de pedagogia penitenciària per fer entendre que no hi havia discrecionalitat en la semillibertat dels presos del Procés.

Visitar el pare a la presó: fer dels controls de seguretat una gimcana

En aquella etapa, Montero va enfortir el seu vincle professional amb Calderó, que fins ara ha mantingut en ella tota la seva confiança, convertint-la en la primera directora general d'Afers Penitenciaris que provenia de l'àmbit del tractament i no pas de règim interior. Tots dos comparteixen la mateixa filosofia penitenciària: la d'intentar buidar les presons d'aquells interns que puguin fer tractaments en semillibertat i tercer grau, que, en la majoria de casos, contribueixen a reduir la reincidència. Tant Calderó com Montero han estat diana de les crítiques dels funcionaris de presons els darrers anys per l'augment d'agressions als centres penitenciaris.

Bona part dels funcionaris penitenciaris i els sindicats fan responsable a Paula Montero de la circular de contencions mecàniques que pretenia acabar amb les immobilitzacions d'interns. El protocol, modificat després per la consellera Lourdes Ciuró, de Junts, ordenava contenir els presos violents primer de forma verbal i després, si cal, immobilitzar-los panxa amunt. La circular, juntament amb unes declaracions seves en una jornada telemàtica, on es dirigia als funcionaris traient pit del protocol, van portar els sindicats a mobilitzar-se. Així i tot, avui la majoria dels que aleshores feien crides a manifestar-se ara consideren que des de la Direcció General ha treballat "de forma discreta" i professional.

José María Montero: l'educador discret d'afers interns

La previsió del Departament, segons fonts penitenciàries, és que el Govern aprovi aquest dimarts el cessament de Paula Montero i nomeni com a nou director general a José María Montero Gómez, fins ara cap d'Inspecció. Montero Gómez ha treballat les darreres dues dècades, des de 2005, en el Servei encarregat d'investigar possibles males praxis.

Montero Gómez va entrar al món penitenciari només uns mesos abans que la seva previsible predecessora. Va fer-ho com educador en diversos centres penitenciaris. Els qui han treballat amb ell el descriuen com un professional "intel·ligent", "reservat" i "seriós", algú amb "qui costa crear complicitat", però de qui en destaquen la professional. Els seus antics companys tenen, segons les mateixes fonts, un bon record del seu pas com a director o subdirector de diversos centres. .

El Govern sanciona a dos funcionaris de presons però la jutge ho arxiva

Les úniques crítiques que fan alguns professionals penitenciaris tenen a veure amb una sèrie d'expedients disciplinaris que es van firmar els anys 2019-2021 contra diversos caps de serveis per suposades agressions a interns. Un dels casos que més va inflamar els funcionaris de presons i els sindicats va ser la suspensió de sou i feina durant mig any a dos caps de servei de Lledoners als quals s'acusava d'agredir a un intern en aïllament que va patir lesions a les costelles.

La Conselleria de Justícia va sancionar als dos funcionaris de presons per “haver immobilitzat i colpejat” a un intern “de manera innecessària, injustificada i desproporcionada”. La jutgessa de Manresa que va investigar els treballadors, en canvi, va arxivar el cas en considerar que no hi havia "indics que justifiquin la perpetració de delicte”. Aquella sanció, que el gruix de funcionaris d'interior consideren poc justificada, anava firmada pel secretari general, però diverses veus recorden avui qui va obrir la investigació va ser Montero Gómez.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00