Sociedad

La sequera provoca una guerra per l'aigua entre arbres als boscos catalans

Més de 33.000 hectàrees forestals van patir la manca d'aigua i la calor extrema el 2022 segons l'informe anual d'Acció Climàtica i el CREAF

Boscos afectats per la sequera (CREAF)

Boscos afectats per la sequera (CREAF) / Boscos afectats per la sequera (CREAF)

"Fa 40 anys que hem deixat de tenir cura dels boscos, i això ha fet que cada cop tinguem més superífcie forestal, boscos amb més arbres i més sotabosc. Si tenim menys aigua, i en canvi tenim més arbres i més sotabosc, hi ha una guerra per l'aigua. Això fa que hi hagi situacions d'alta mortalitat a moltes zones de Catalunya".

Aquesta radiografia de la vida forestal a Catalunya, demolidora, la fa Anna Sanitjas, directora d'Ecosistemes Forestals de la conselleria d'Acció Climàtica. La sequera ha fet estralls als boscos catalans, i un 2'5% de la superfície forestal s'ha vist afectada per la falta d'aigua. Fulles decolorides, caigudes fora de temporada, i en molts casos, arbres morts. Així ho recull l'informe anual BosCat 2022 que Acció Climàtica treballa amb el CREAF per avaluar l'estat de les zones forestals catalanes, que cada cop són més extenses i denses.

Afectació per hectàrees i espècies (CREAF)

Afectació per hectàrees i espècies (CREAF) / Afectació per hectàrees i espècies (CREAF)

Un arbre, 7.000 litres d'aigua anuals

Els arbres són, segons diu Sanitjas, "els grans consumidors ocults d'aigua al nostre país". Cada arbre pot arribar a consumir 7.000 litres d'aigua anuals per sobreviure. En alguns casos, depenent de la mida i el tipus d'arbre, aquesta quantitat pot arribar a ser del doble. De fet, durant el mes de juny, les primeres tempestes que van descarregar amb força no tenien el més mínim impacte a les reserves dels embassaments, davant la sorpresa del ciutadà mitjà, que veia com queien aiguats però que la situació de sequera extrema continuava persistint.

El motiu és que els arbres, a través de les arrels, que hem d'imaginar com un laberint d'esponges, anaven absorbint aquests recursos hídrics després de mesos d'escassedat i penúries. Un cop els arbres tenen assegurats els seus recursos, l'aigua fa el seu recorregut per rierols, rius i embassaments, arribant finalment a les aixetes dels domicilis.

La zona nord de Catalunya és la més castigada

El Pallars Sobirà és la comarca més afectada per aquesta falta d'aigua, amb el doble d'hectàrees malmeses que Osona i el Berguedà, que són la segona i la tercera. Segons Sanitjas, la part nord del país té més problemes perquè els boscos tenen vora 60 anys, i quan els arbres van néixer teníen un volum d'aigua molt més abundant que avui en dia. La Noguera, Vallès Oriental, Solsonès o el Bages són algunes de les comarques on també hi ha hagut un gran impacte forestal

Afectació als boscos per comarca (CREAF)

Afectació als boscos per comarca (CREAF) / Afectació als boscos per comarca (CREAF)

Per espècies, els arbres de fulla caduca, com roures, alzines o el faig han patit molt més que els pins i els avets. La majoria d'espècies necessiten aigua i humitat, combinades amb temperatures baixes per tal de poder sobreviure amb tranquil·litat.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00