El BalcóEl Balcó
Sociedad

Barcelona vol tancar tots els pisos turístics l'any 2028

Jaume Collboni ha anunciat la intenció de l'Ajuntament que els 10.000 pisos turístics es converteixin en residencials

Barcelona vol tancar tots els pisos turístics l'any 2028

Barcelona vol tancar tots els pisos turístics l'any 2028

22:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1718993246894/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Fer que els 10.000 pisos turístics es converteixin en pisos residencials al novembre de l'any 2028". Aquestes han estat les paraules de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha revelat la seva intenció que la ciutat "cessi completament l'activitat d'ús turístic en pisos residencials". És l'anunci del dia del govern municipal que deixarà de renovar les llicències d'allotjaments turístics que passaran al mercat de lloguer, venda o ús residencial.

Cap ciutat ni europea ni d'arreu del món havia anunciat una mesura així de contundent. Però s'ha de tenir en compte que és un anunci d'una mesura que seria una realitat l'any 2028. Per tant, en un següent mandat i amb unes altres eleccions municipals al mig. La idea del govern municipal és aprofitar un decret que la Generalitat va aprovar el 7 de novembre passat que regula els habitatges turístics. El decret va transformar totes les llicències de pisos turístics que fins llavors no caducaven en temporals, amb un màxim de cinc anys. I amb això, l'Ajuntament, que té potestat de renovar o no les llicències, el que farà és que un cop caduquin no renovar-les. Per què s'anuncia ara? Com ho regularà el consistori? Es faran més hotels? Ho respon la primera tinenta d’alcaldia i responsable de l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet.

Una mesura populista

La Marta té 11 pisos turístics i creu que amb aquesta mesura, l'Ajuntament "no aconseguirà el que pretén" perquè s'estan prenent decisions "sense mirar quin és el problema. Per ella, tenir una llicència és tenir dret a exercir una activitat, i ha comparat les llicències turístiques amb les que tenen les farmàcies o els restaurants: "Imagina que a Can Culleretes ara li diuen que se li ha acabat la llicència, és com ens senetim nosaltres".

Lamenta que ara es veuran obligats a prendre una decisió de què fer amb aquests pisos, entre les quals hi ha "llogar-los amb el preu acotat que estableix la llei", una opció que no els acaba d'agradar. L'opinió de la Marta va molt en línia amb la de la patronal, que acusen a l'alcalde de "populista.

Viure entre turistes

Al bloc 84 del carrer Tarragona l'anunci s'ha rebut amb dubtes: "No és per llençar coets, jo vull veure fets", ha assenyalat la Maite, una de les veïnes. El 84 és el bloc que es coneix com el dels 120 pisos turístics. Fa un any, el propietari d'aquesta finca, la immobiliària Gallardo, tenia la intenció de convertir tot l'edifici en una macro bloc de pisos turístics. Als veïns que se'ls acabava el contracte, no se'ls renovava perquè el pis passava a estar en obres per convertir-se en turístic. Els veïns havien de viure amb les obres constants per habilitar els pisos.

I a principis d'abril, ja hi havia alguns d'aquests pisos en funcionament. Els veïns es van queixar de la mala convivència amb els turistes, que feien soroll, moltes festes i fins i tot havien vomitat pel cel obert. Ho van explicar la Maite i l'Enric, un matrimoni que fa 24 anys que viuen a la finca i a qui se'ls acaba el contracte l'any 2028, precisament l'any en què ja no hi ha de quedar cap pis turístic a Barcelona. La Maite ha admès que mai ha "perdut l'esperança" però que té "molt poca fe en els polítics".

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00