Directo

LA SER, EN WHATSAPP Síguenos para estar al día de la actualidad, conocer las noticias más leídas y descubrir historias

Sociedad

Acció Climàtica talarà 50 hectàrees de pins al paratge natural de Poblet afectats per una plaga

Els insectes han acabat amb la vida dels arbres greument afectats per la sequera extrema

Paratge Natural de Poblet

Poblet

El paratge natural d’Interès Nacional de Poblet té el 10% del seu bosc afectat per una plaga d’organismes patògens. En concret, són 300 les hectàrees malmeses, de les quals 50, es talaran al setembre un cop acabi el risc d’incendi. Actualment, un 80% dels pins estan morts, tot i que es preveu que en pocs mesos aquesta quantitat ascendeixi al 100%.

El motiu principal de la mort dels arbres és la sequera extrema que ha estat castigant el territori en els darrers temps. Aquesta espècie de pins prové de Galícia, per tant, en tractar-se d’una planta no autòctona, no ha pogut adaptar-se a la climatologia local i ha acabat assecantse. A la falta d’humitat i les altes temperatures també s’hi ha sumat l’aparició d’una mena d’escarabats perforadors, que, aprofitant l’estat de feblesa dels troncs, accedeix a l’interior impedint la circulació de la saba i produint la mort de l’arbre.

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha explicat la necessitat de “talar aquests pins per aturar l’expansió dels insectes i també disminuir el risc d’incendi”. A més, ha afegit que “el bosc no es quedarà sense vegetació, ja que sota els pins hi ha massa forestal d’alzina, que començarà a sortir un cop no hi siguin els primers”. Malgrat la propagació dels escarabats, la bona notícia és que no afecten cap més espècie del paratge natural. Des de finals de maig la fulla dels pins va començar a emmarronir, un clar indici de què la planta s’està assecant. En un inici no se li va donar massa importància, fins que al juliol, el nombre d’arbres de color marró havia augmentat de forma preocupant. Va ser llavors quan la Generalitat va començar a treballar per posar remei a la situació. Al tractar-se d’una espècie estrangera que naturalment no podrà curar-se, el Govern ha optat per talar els arbres i deixar que el bosc creixi per si sol. Primerament, s’eliminaran una cinquantena d’hectàrees d’arbres i, un cop es vegin els resultats, es procedirà amb la resta de pins de la zona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00