Aliments més barats, però menys saludables: l'impacte de la inflació a la dieta

Els menjars i les begudes són un 10,1% més cars que fa un any, segons les dades de l'IPC del juliol

Zona de fruita fresca en un supermercat del país / Arxiu (ANA)

Els preus a Catalunya són un 2,3% més cars que fa un any, segons l'IPC del juliol. La inflació augmenta quatre dècimes i trenca dos mesos consecutius a la baixa. Els principals culpables són el repunt del cost dels carburants i, sobretot, la pujada de preus dels aliments: són un 10,1% més cars que fa un any. Continuen disparats per sobre la mitjana aliments com el sucre (+45,9%), l'oli (+19,2%), la llet (+18,1%), les patates (+17%), la carn de porc (+14,3%), els ous (+12,3%), l'aigua i els refrescos (+10,9%) o els cereals (+10,8%). Els experts avisen que la pujada de preus té impacte en els hàbits alimentaris. "Els ciutadans opten per aliments més econòmics, però que són menys saludables", explica la presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, Roser Martí. "Ens ho comenta la gent: 'tinc clar què he de menjar, però econòmicament no arribo'", afegeix. Moltes famílies substitueixen els productes frescos pels processats o els ultracongelats.

Recomanacions per estalviar

Des del Col·legi, donen alguns consells per estalviar diners a l'hora d'omplir la nevera. Expliquen que l'organització és la clau: saber què volem cuinar i què necessitem. Recomanen planificar els menús i les receptes per evitar el malbaratament. Però també admeten que, al final, no tot depèn del consumidor. "Cal un control i un màxim de preus", assegura Martí. "El que no pot ser són els preus desorbitats que hi ha de fruites, verdures o cereals, quan són aliments que s'han de consumir cada dia".

Martí també destaca que la societat està molt orientada al consum de carn. "La proteïna d'origen animal és molt més cara que la proteïna vegetal. Si volem reduir una mica la despesa, podem intentar suplir la proteïna animal per la vegetal", explica. "Té un triple benefici: per l'economia, per la salut i pel medi ambient".

La fruita fresca s'encareix

La fruita fresca és l'aliment que més ha pujat de preu respecte al mes passat: és un 8,8% més cara. Els pagesos, però, alerten que aquest augment de preu no es tradueix en més guanys per a ells. Expliquen que en els últims mesos els han augmentat els costos de producció, d'una banda, per l'increment dels salaris i de l'altra, per la pujada de preus dels fertilitzants i els productes contra les plagues, des que va començar la Guerra a Ucraïna. "La fruita està pujant als supermercats i els hipermercats, però el que acabava percebent el pagès no té res a veure, a vegades inclús és menys del que tocaria", apunta Pere Roqué, president del sindicat agrari Asaja Lleida.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00