Sociedad

Trànsit posa una multa per excés de velocitat cada 42 segons i ho justifica amb una reducció d'accidents de fins al 80%

Els radars de l'AP-7 a Amposta i de la C-31 a Castell d'Aro, els que més sancionen

Los controles de velocidad fijos y móviles son plenamente operativos durante 24 horas al día. / GETTY IMAGES

Barcelona

El Servei Català de Trànsit (SCT) va interposar 758.659 multes per excés de velocitat l'any passat, és a dir, una mitjana d'una sanció cada 42 segons. L'import reclamat per l'autoritat als infractors en total va arribar als 83 milions d'euros. Les xifres són similars a la mitjana dels deu últims anys, segons dades del SCT obtingudes per l'ACN. En declaracions a l'Agència, l'autoritat nega un afany recaptatori i justifica els 200 radars en funcionament, 40 dels quals, de tram, amb una reducció d'accidents amb morts o ferits greus "d'entre el 65% i el 80%" a les zones on hi ha cinemòmetres. El de tram de l'AP-7 entre Ulldecona i Amposta (Montsià) i el de la C-31 a Castell d'Aro (Baix Empordà) són els que més multen a Catalunya.

Segons les mateixes dades, els dos radars van caçar gairebé 60.000 conductors l'any passat cadascun, cosa que s'ha traduït en multes que, en global, superen els 13 milions d'euros (MEUR). De mitjana, cada dia tant un radar com l'altre arriben a fotografiar uns 160 vehicles que superen els límits de velocitat.

El radar de tram de l'autopista a les Terres de l'Ebre és, de fet, el que més va multar de tot Catalunya. Situat en sentit nord, va posar fins a 59.036 sancions durant el 2022, que traduïdes en xifres sumen un import de 6,6 MEUR.

Per darrere d'aquest, l'altre radar que més multa ja s'ha convertit en tot un clàssic. És el que es troba a la C-31 en sentit nord, just després de la sortida que porta cap a s'Agaró i Castell d'Aro. Aquí, el límit de velocitat és de 80 km/h i, durant el 2022, va posar 57.927 sancions (que traslladades en euros sumen 6,52 MEUR). I, de fet, si es mira l'històric, les multes de velocitat en aquest punt del Baix Empordà no han parat de créixer en els últims cinc anys. El 2021, amb aquest radar es van interposar 44.293 sancions. El 2020, en plena pandèmia, la xifra va ser de 27.349; el 2019, de 22.434; i el 2018, de 16.401.

Molts conductors ocasionals passen pels radars més sancionadors

El de l'AP-7, en direcció Barcelona, i el de la C-31, en direcció a Palamós, són els que han detectat més infractors en el conjunt dels últims deu anys, entre el 2013 i el 2022, amb 469.281 i 368.490 sancions, respectivament.

El coordinador de Seguretat Viària i Mobilitat del Servei Català de Trànsit, Òscar Llatje, justifica la incidència especialment alta en els dos punts, i particularment en el de l'AP-7, explicant que el percentatge de conductors habituals que ja coneixen on són els cinemòmetres comparat amb la gent de pas "és molt petit" comparat amb altres zones amb menys multes registrades. El de la C-31, una zona turística, també té un alt component de conductors ocasionals.

A més, són "autopistes, vies molt rectes", amb una "conducció molt còmode", cosa que fa que baixi la sensació d'estar conduint a molta velocitat. En el cas del de l'AP-7, entre els quilòmetres 343 i 325, s'hi afegeix que hi ha un cartell d'inici de radar tram, però no un de final. Aquesta circumstància, que està "feta expressament", segons Llatje, provoca un "cert component de relaxació" al cap d'uns quilòmetres d'entrar, cosa que porta a la infracció a alguns conductors.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00