Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

José Luis Martín: "Els interrogatoris del fiscal eren surrealistes"

El dibuixant i fundador de la revista 'Jueves' ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de José Luís Martín (21/09/2023)

Llapis de Memòria de José Luís Martín (21/09/2023)

54:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1695309419220/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

José Luis Martín és dibuixant i fundador de la revista 'Jueves', la qual, a través d'un humor molt punyent i satíric, ha estat capaç d'explicar l'actualitat política i social d'Espanya al llarg de més de 40 anys. Al seu pas pel programa, ha recordat moltes anècdotes i vivències, com la primera portada que va editar: la van titular "España va de culo". "Espanya segueix anant de cul, som un país que tenim tendència a complicar-nos la vida", ha incidit. Sobre l'èxit del Jueves, ha dit que és deu al "respecte" que sempre han tingut pel lector, i a la gran diversitat de gent a qui l'atreia el seu humor: "Tothom vol ser gamberro" en algun moment, ha subratllat. "Veure un executiu amb el Financial Times i el Jueves em trencava els esquemes", ha detallat.

Segons Martí, "s'ha de poder fer humor de tot", malgrat denúncia que actualment "això està en retrocés". De fet, tots els treballadors del Jueves i d'altres revistes satíriques com el Papus han patit censura de primera mà. Tanta, que assegura que ho vivien "sense dramatisme ni amb preocupació": "Era la normalitat anar als jutjats", ha declarat. Entre riures, ha dit que "els interrogatoris del fiscal eren surrealistes", i ha recordat el dia en què un fiscal es va equivocar repetidament de pàgina a l'hora de fer l'acusació, i gràcies a això, van acabar suspenent el judici.

Tot i la devoció de Martín pel món del còmic, la seva primera etapa laboral la va passar treballant a un banc, i no va ser fins que José Hilario el va convèncer, que ho va deixar. "Va creure en mi quan jo encara no hi creia", ha emfatitzat.

Cançons del Llapis de Memòria d'en José Luís Martín

  • 'The Wall', Pink Floyd. A través d'aquesta cançó, Martí s'ha declarat fan de la música dels 70 i 80. A més, ha confessat haver vist "centenars" de vegades els seus concerts al Youtube.
  • 'Mejor', Los Brincos. És la primera cançó que va sentir sonar a la Revetlla del seu barri, el Turó de la Peria, i per això el transporta directament a la seva adolescència. "És la banda musical de la meva vida", ha expressat sobre Los Brincos.
  • 'Hey Jude', The Beatles. Martín ha admès ser un gran fan dels Beatles: "Vaig comprar-me el disc i el vaig escoltar 300 vegades", ha dit.
  • 'Paraules d'amor', Joan Manel Serrat. Pel seu grup d'amics castellanoparlants, aquesta cançó significa el primer contacte amb el català. Arran de la seva lletra, es van interessar per aprendre i parlar aquesta llengua.
  • 'The Boxer', Simon & Garfunkel. "L'he sentit centenars de vegades molt a prop de l'altaveu per percebre tots els matisos", ha matisat Martín.
  • 'Rising', Bruce Sprinsteen. "És el concert més bèstia al que he assistit en tota la meva vida", ha sentenciat Martín. Per a ell, més que el dibuix, és la música qui l'ha sanat. "El dibuix més aviat em fa patir, sobretot la part creativa", ha explicat, ja que considera que "mai saps si això funcionarà o no".
  • 'Tears in Heaven', Eric Clapton. Martín diu haver-la escollit perquè li sembla "meravellós" ser capaç de fer una cançó tan maca d'una desgràcia com la que suposa perdre un nen de 4 anys.
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00