Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Teresa Soler: “Des de casa sentíem els aplaudiments del Palau de la Música”

L'actriu i cuinera confessa que podria viure "sense Lluís Llach" perquè és una enamorada de la música italiana

Llapis de Memòria Teresa Soler

Llapis de Memòria Teresa Soler

55:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1696343581964/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Avui connectem el Llapis de Memòria de l’actriu Teresa Soler, que als 80 es va convertir en Flip, el personatge protagonista del 'Planeta Imaginari', acompanyada d'en Muc, el seu amic invisible. Aquest programa infantil es va emetre a TVE, primer en català i després en castellà per a tot Espanya. Un espai molt poc convencional que, amb molta imaginació, parlava de llibres i d’art en general als més petits i que es va acabar convertint en un programa de culte.

Pel 'Planeta Imaginari' hi van passar actors i actrius com Martí Galindo, Marta Angelat o Pepe Rubianes, i grups de teatre com 'La Fura dels Baus' o 'Vol Ras'. Amb totes aquestes personalitats, la convidada del Llapis de Memòria d’avui s’hi movia amb una naturalitat com si el 'Planeta Imaginari' fos casa seva.

La primera cançó que ha sonat al llapis de la Teresa ha estat 'Arabesque', d'Isao Tomita. Es tracta d'un compositor de música japonès, considerat com un dels pioners de la música electrònica i música espacial, i com un dels productors més famosos d'arranjaments de sintetitzador analògic. Molts dels seus àlbums són adaptacions i versions electròniques de peces de música clàssica famoses.

La Teresa va acabar convertint el 'Planeta Imaginari' en casa seva i més tard, va acabar fent de cuinera. Venia d'una família d'onze germans i a casa, quan eren petits, no hi havia televisió, però sí que se sentia molta música, "els artistes de la Nova Cançó eren molt presents a casa". El seu pare, els diumenges, posava la música a tot drap: sardanes, Joan Baez... Els pares són de Gràcia, però quan ella va néixer ja s'havien traslladat al costat del Palau de la Música. El pis era propietat de l’empresa on treballava el pare (Puertas Hidràulicas) i des de casa se sentien els aplaudiments del Palau. Tenien un menjador tant gran que podien jugar a futbol. Anys més tard, quan el pare es va jubilar van traslladar-se al Guinardó.

Llapis de Memòria Teresa Soler

A casa seva sonava sovint Lluís Llach. Tant és així que el primer disc que es va comprar va ser d'aquest autor 'Com un arbre nu'. D'adolescent li agradava molt la primera època de Llach, de cançó pura i dura. L'etapa més simfònica de Llach no li agradava tant. La seva gran passió és la música italiana, sempre l'escolta al cotxe a tot drap.

Soler va estudiar a l'Institut del Teatre quan encara estava ubicat al carrer Sant Pere Més Baix (Barcelona) i més tard va estudiar hostaleria i va treballar de cuinera. De fet, fins ara i per falta de feina, ha treballat de cuinera a un càtering. Hi va arribar perquè el seu fill estudiava cuina a l'Escola d’Hostaleria. Com que a ella li agradava la cuina va tornar a estudiar a l’Escola d’Hostaleria l’any 2014 i va tornar a estar amb nois de 18 anys. La primera feina com a cuinera va ser a l’Hostal Empúries i després va entrar en un càtering on hi ha estat 7 anys. Fa un any i mig que ha tornat a fer doblatge i té ganes de tornar a fer teatre.

Aquest any 'Planeta Imaginari' ha celebrat el 40 aniversari

"Al 'Planeta Imaginari' el temps s'estira i s'arronsa i les hores divertides s'allarguen moltíssim". Teresa Soler tenia 22 anys quan va fer el personatge de Flip en aquest programa. Un nom poc femení, un personatge molt androgin i pel qual li van fer tallar-se els cabells. Ella feia una obra de teatre protagonitzada per Juanjo Puigcorbé. A l'obra hi havia Josep Maria Vidal que era l'assessor lingüístic i li diu que fa un càsting a la Villarroel. Ella diu que no li va anar gaire bé, però finalment la van agafar. Va tenir 4 temporades. Primer en català, després es van doblar al castellà els capítols catalans i finalment es va fer en castellà per a tot Espanya. El programa li va fer guanyar popularitat.

Hi van passar Rubianes, Martí Galindo, Montse Guallar, Pep Bou (el bufaplanetes), Imma Colomer, Ferran Rañé, convidats com Pi de la Serra. I va ser en aquest programa on va conèixer el seu home que era càmera. La seva parella tenia 3 fills, les dues filles grans no tenien mare i ella els hi va fer de mare. Soler es porta pocs anys amb les filles i té un fill biològic. La parella de la Teresa és responsable que ella hagi acabat a l'Empordà. Viuen a Sant Miquel de Fluvià, però abans havien viscut a Barcelona, a Moià -perquè el seu avi era d'allà-, i quan la seva parella es va jubilar amb 54 anys de TVE volia estar a prop del mar. Res millor que l'Empordà per passar-hi la jubilació i fer-hi vida.

Soler té triada la cançó que vol que soni al seu funeral 'L'arcobaleno', d'Adriano Celentano. En un viatge a Itàlia va sentir Celentano, però no aquesta cançó. Ja el coneixia, però no tan a fons. Quan es va endinsar a l’Univers Celentano va descobrir aquesta cançó que és una cançó de comiat.

Canços del llapis de memòria de Teresa Soler

  • 'Arabesque', d'Isao Tomita.
  • 'Una mica de sucre', Salvador Escamilla. Una persona que ha fet moltíssimes hores de ràdio als estudis de Ràdio Barcelona.
  • 'Se'n va content', Lluís Llach.
  • 'Vorrei che fosse amore', Mina. Va ser Lluís Pasqual que va ser profe seu a l’Institut del Teatre, qui els va parlar de la Mina i de la Montserrat Caballé. Teresa Soler diu que Mina és la número 1.
  • 'Ell i ella', Júlia Colom. És un descobriment d’aquest últim any. La va descobrir a través de Twitter. Li recorda a la Bonet, però amb un punt modern. Ha explicat que no és d'anar a concerts, però és molt fan del disc 'Miramar'.
  • 'L'arcobaleno', d'Adriano Celentano. La cançó que vol que soni al seu funeral.
  • 'Romero Verde', Lole y Manuel. Feia 3r de BUP i va ser la primera que va portar un disc de flamenc a casa. A casa no els hi agradava el flamenc. A un germà més jove sí que li agradava més.
  • 'Give my love to roser', Johnny Cash. Una cançó que va descobrir i que no va parar d'escoltar-la en bucle. La pot escoltar 6-7 vegades seguides i no cansar-se.
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00