Sociedad

"El Crist" de Dalí torna a l'Empordà per primer cop

La peça, una de les més icòniques del pintor, es trobava al Museu de Glasglow i no es veia al país des del 1952

El Crist, amb la directora del museu Montse Aguer, el president de la Fundació, Jordi Mercader i l'escriptor Jordi Sierra

El Crist, amb la directora del museu Montse Aguer, el president de la Fundació, Jordi Mercader i l'escriptor Jordi Sierra / Berta Artigas Fontàs

Figueres

Un Crist realista, penjat a una creu sense signes de sacrifici. La creu que levita sobre un cel fosc, i al fons, la badia de Portlligat, amb les seves barques i els seus pescadors. Es tracta de l'obra "El Crist", que Salvador Dalí va pintar l'any 1951 al seu taller de Portlligat. A partir d'aquest dimecres es pot veure per primera vegada al Teatre-Museu Dalí, a Figueres. "Beu de la tradició i trenca amb ella" explica Montse Alguer, directora de l'equipament.

El quadre pertany a la col·lecció del Museu de Glasgow, perquè poc després de pintar-lo, el mateix Dalí el va vendre per 8.200 lliures -una quantitat considerable a l'època- a Tom Honeyman, el llavors director de la Kelvingrove Art Gallery and Museum de Glasgow. A Honeyman, "El Crist" el va impressionar: "Semblava d'un altre temps: una obra d'un romanticisme desvergonyit en una època de classicisme eclèctic" va dir.

En aquell moment, Dalí ja era un pintor reconegut en el moviment surrealista i començava una transformació, que el portaria a interessar-se per la religió i, sobretot, per la mística. En aquest context pinta "El Crist", que només ha estat exposat a l'Estat Espanyol esporàdicament a Barcelona i Madrid l'any 1952.

Material inèdit

Des de la fundació Gala-Salvador Dalí han destacat que "El Crist de Portlligat" és una de les exposicions més importants dels últims anys i que és "única", ja que al costat de l'obra principal es pot veure "La cistella del pa". Dues pintures molt vinculades per al moment que es van concebre i la tècnica artística utilitzada.

L'exposició també recull el procés de creació de l'obra, el context i inclou material inèdit. Per una banda, esbossos de l’obra que va fer Dalí entre els anys 1948 i 1958. I, per altra banda, fotografies dels models que van posar pel geni empordanès. El principal model va ser Russ Saunders, un gimnasta, que feia de doble de cinema d’acció a pel·lícules de la Warner, i que per exemple, havia actuat a "Cantando bajo la lluvia" (1952).

L'exposició es podrà veure durant sis mesos, des d’aquest dimecres i fins al 30 d’abril del 2024.

Coincidint amb l'exposició també s’ha publicat un llibre: "Per què, Dalí? L’enigma com a provocació a l’art" de la mà de l’editorial Planeta, on s'inclouen textos de la mateixa directora i també de l'escriptor Javier Sierra. “M’atreviria a dir que, a partir d’ara, qui vulgui investigar sobre l’obra, necessitarà el llibre”, ha dit Aguer.

Prudència per parlar del nou equipament

Preguntats pel quart equipament que la Fundació va explicar que estaven interessats a obrir, Jordi Mercader, el president, ha volgut ser prudent. Ha assegurat que la seva prioritat és el triangle dalinià, ha dit que són conscient de la falta d’espai per l’obra que tenen i que "estan treballant en aquest nou projecte, sense pressió".

El Crist de Dalí torna a l'Empordà per primera vegada

08:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1698244834247/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00