Sociedad

"Per molt que passin els anys, les Fires segueixen amb la mateixa essència"

Jordi Camps Linnell i Xavier Castillón Plana rememoren gairebé dos segles de Fires a "Girona era/és una festa!"

Jordi Camps Linnell i Xavier Castillón Plana, periodistes del Punt Avui

Jordi Camps Linnell i Xavier Castillón Plana, periodistes del Punt Avui / BAF

Girona

'Girona és/era una festa!', de Jordi Camps i Xavier Castillón, és una immersió en la manera de gaudir de les Fires al llarg de gairebé dos segles. Un contrast entre allò nou i allò vell, allò perdurable i allò efímer que explica com han evolucionat els gustos de la societat gironina i els seus visitants al ritme que ho ha fet la ciutat.

Elements com els focs artificials -plat fort del cartell de Fires més antic que es conserva (1859)- els cavallitus, el ball o la música son una constant i, encara que hagin canviat d'escenaris i de format una, dues o més vegades, han perdurat. Altres, com els toros, la revista o les estrenes cinematogràfies "per fires", formen part del gran arxiu de la nostàlgia.

Camps i Castillón han estat un any rastrejant arxius i s'han trobat amb totes les girones possibles; des de la que situava l'epicentre de Fires a la Rambla, l'Avinguda Ramon Folch, Plaça Independència o la Gran Via -com testimonia una fotografia de Josep Buil del 1958 amb la gran Nòria al bell mig de la Gran Via Jaume I- fins a l'actual, que descansa en el binomi Devesa-Barraques.

El llibre fa especial èmfasi en el canvi en la manera de viure la música, a partir de 1976, i recupera moments que van marcar la vida dels nostres besavis com aquella exhibició aèria de 1913; la dels avis, que van assistir a aquella tarda fluixota de Manolete pocs anys abans que Islero acabés amb la seva vida; o la dels pares, embadalits amb aquells circs d'animals que calia domar i que ara ja no venen.

Amb Jordi Camps i Xavier Castillón, hem arrencat un 'Aquí Girona' especial de Fires i Ràdio. Podeu recuperar la conversa aquí:

Jordi Camps i Xavier Castillón, autors de Girona és una festa

18:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1698941876493/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00